Mielőtt még a magyar államhoz hasonlóan adósságspirálba esnék, törlesztek. Életem párja ezt a tortát kérte az idei "nemszületésnapjára" szóló menü desszertjeként. Az alapok tulajdonképpen egyszerűek, egyedül a krém készítéséhez kell egy kis rutin. Ezekkel a tortakrémekkel ugyanis időnként fel szoktam sülni, minél több vendég érkezik, annál nagyobb valószínűséggel. Néha előfordul, hogy a krém nem köt meg, és tálaláskor úgy kell kikanalazni a tortából. Legutóbb apám nemes egyszerűséggel kiröhögött, és közölte, hogy "ami nem megy, azt ne erőltessük, fiam!" De ha egy kicsit túlbiztosítom, akkor általában sikerrel járok, és 2-4 óra alatt megdermed a hűtőben. Ennél általában nincs is sokkal több ideje, de nem is jó, ha túl soká tart a dermedés folyamata, mert elázik a tészta, és akkor nem lesz ropogós. Túl nagy invenció nincs most benne, tésztaalapként a jól bevált pâte brisée-t használtam, a karamellkrém pedig a múltkori továbbgondolt, illetve tortára adoptált változata volt.
Hozzávalók
- kb. 300-350 g pâte brisée alapnak
- 100-120+30-40 g barnacukor
- 8 dl tej
- 7 tojás
- 250 g vaj
- 1 rúd vanília
- 1 ek rózsavíz
- 4-5 zselatinlap
Most nem kellett a tésztával sokat bíbelődni, mert nemrégről volt még a fagyasztóban, mivel egyszerre egy adagot nemigen lehet készíteni. Előző este kivettem a fagyasztóból, áttettem a normál hűtő részbe, másnapra használhatóvá vált. 26 cm-es tortaformát használtam, a formát sütőpapíron körberajzoltam, jó három centit ráhagyva körbevágtam, nyolcad cikké összehajtogattam. A végeit sűrűn bevagdostam, a belsejét több helyen átlyuggattam. A formát kivajaztam, a tésztát kinyújtottam a formánál 5 centivel nagyobb sugarú kör alakúra. Óvatosan belehelyeztem a formába, ahol szükséges volt, utólagosan megformáztam, befoltoztam, a tetejét egyenesre alakítva. Ez utóbbi kevésbé sikerült, a torta ezért közepesen rusztikusra sikeredett. Villával megszurkáltam, ráhelyeztem a papírt, amelyre ráöntöttem a kb. fél kilónyi erre a célra használt szárazbabot. 200-210 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. az utolsó 5 percre kivéve belőle a babot és a papírt. Hagytam kihűlni.
10-12 deka barna nádcukrot megolvasztottam, karamellizáltam, majd visszahűtőttem. Hozzáadtam a tejet, egy rúd vanília belsejét, és a héját. Felforraltam, közben felkapargattam az edény aljáról a karamellt. Még az elején hozzáadtam a zselatinlapokat is, felesleges áztatgatni, míg a tej felforr, ez is feloldódik. Közben 7 normál méretű tojást 2-3 ek. cukorral felvertem, hozzáadtam egy evőkanálnyi rózsavizet is. Ettől különlegesen pikáns íze lett, a népek csak találgatták, mitől ilyen :). Amint a tej felforrt, kidobtam belőle a vanília külső részét, és vékonyan csorgatva, habverővel folyamatosan keverve hozzáadtam a tojásokhoz. Az edényt kiöblítettem, kevés vizet forraltam benne, és a gőz fölött a krémet folyamatosan kevergetve besűrítettem. Kicsit visszahűtöttem, és 25 deka kisebb kockákra vágott vajat gyors keverés mellett eldolgoztam benne. Hideg vízben kihűtöttem, a krémet a tortaformába öntöttem, és beraktam a hűtőbe. A maradék krémet kis tálkákba öntöttem. Már kezdtem aggódni, hogy ismét kanalazni fogunk, de végül a rendelkezésre álló 3-4 óra alatt a krém pont vághatóra sűrűsödött.
Utolsó kommentek