Nagy gondban voltam desszert ügyben, ezért aztán közvéleménykutatást tartottam. Ez nyilván teljesen felesleges colt, ilyenkor az egyik biztos bedutó a karamellkrém. Nem akartam azonban megint csak magában krémet enni, egy kicsit bonyolítottam rajta, megoldva ezzel az előző napi desszert kérdését is. Nevezetesen gyümölcskenyeret sütöttem, ami mondjuk nem lett az igazi, mert jóval kevesebb vaj és aszalt gyümölcs került bele a kelleténél, azazhogy a liszt adagolásánál túlzottan is megszaladt a kezem. Nem mondom, hogy rossz lett volna, sőt, nagyon is jó volt, ami nem tetszett, hogy 2-3 nap után kiszáradt, talán tényleg nem volt benne elég vaj, meg nem ártott volna bele egy kis marcipán is. Szóval gyorsfogyasztásra alkalmas. És ebbe a desszertbe is, illetve más fajta krémmel nyakonöntve is.
Hozzávalók
gyümölcskenyér
- 20 deka vaj
- 500 g rétesliszt
- 3 tojássárgája
- 5-6 deka (vagy ízlés szerint) cukor
- 2.5-3 dl frissen facsart narancslé (boltit inkább ne)
- 2.5 deka élesztő
- 1 cs. vaníliás cukor
- 150 g mazsola
- 150 g magozott aszalt datolya
- 100 g aszalt meggy
- 50-70 ml rum
karamellkrémhez /6-7 adag/
- 10-15 deka barnacukor
- 1 l tej
- 1 rúd vanília
- 7 tojás
- 8-10 deka vaj
Célszerű a gyümölcskenyeret előző nap elkészíteni, ehhez pont az jó, ha szikkad egy kicsit. Másnapra lehet, hogy egyébként is megunjuk. Kezdjük az aszalt gyümölcsökkel, a mazsola mehet bele úgy, ahogy van, a meggyet és a datolyt viszont nem árt feldarabolni, persze ne túl finomra. Ezután mindet áztassuk rumba, néha átforgatva, hopgy egyenletesen jusson mindenhová. Ezúttal úgy döntöttem, hogy a tésztát nem tejjel fogom elkészíteni, hanem frissen facsart narancslével. Jó döntésnek bizonyult, jóízű lett a tészta vele. Nekiálltam, kifacsartam 2.5 dl naracslevet, volt benne 2 kisebb vérnarancs is, így még karakteresebb, és a színe is bikavadítóbb. Elkevertem benne egy csomag bourbon vaníliás cukrot, kicsit megmelegítettem (kb. 45 fokra), elmorzsoltam benne egy kocka élesztő felét, és hagytam negyed órát "kovászolódni". A vaj kivételével a többi hozzávalóból bedagasztottam a tésztát, majd ekkor került bele kis adagokban a szobahőmérsékletú vaj, majd a legvégén az aszalt gyümölcsök. Egy órán át meleg helyen kelesztettem, majd kicsit átdolgoztam, megfeleztem és kivajazott gyümölcskenyér formába tettem. Újabb fél óra kelesztés után közepesen forró sütőben kb. 45 perc alatt sült szép aranybarnára. Kivettem, 5-6 perc pihentetés kell neki, utána könnyen kiesik a formából. Célszerű fogyasztás előtt fél órát várni, melegen nem az igazi.
Másnap jött a krém elkészítése. A menü készítését kezdjük ezzel, hogy legyen ideje kihűlnie és megdermednie. 2-3 evőkanálnyi cukrot megolvasztottam és karamellizáltam. Erre nem szabad ráönteni a tejet, olyan forró, hogy összerántja, előbb tegyük az edényt vízfürdőbe. Miután elmúlik a sistergés, jöhete a tej, a kikapart vanília és annak külső része is. Némi kavargatás mellett felforraltam. A tojásokat a cukorral felvertem, majd folyamatos kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejet. Aki nem biztos a dolgában, ezen a ponton beletehet két beáztatott zselatinlapot is, de egyáltalán nem szükséges. Gőz fölött folyamatosan kevergetve besűrítettem. Vigyázzunk, nem rántotta a cél, amikor úgy tűnik, hogy pont jó, akkor már késő, ezt a pillanatot ne várjuk meg. Hőtehetetlenség és társai. Hideg vízben kicsit visszahűtöttem, és még az apró kockákra vágott vajdarabkákat eldolgoztam benne.
Minden adaghoz egy szelet gyümölcskenyeret vágtam, kb. centis kockákra vágva a tálkák aljára tettem, és felöntöttem a krémmel. Hideg helkyen kb. 4 óra alatt szépen kihűl és "megköt". Akkor szeretem a legjobban, ha még egy picit folyós, de már majdnem remegős.
Utolsó kommentek