Végre! Örömmel jelentem, hogy új alkalmazottja, mit több, sous chef-je lett a konyhámnak. Nem akármilyen arisztokratikus vérvonal prominens képviselőjéről van szó, egy Kenwood Chef KM-416-os gép lett a kiválasztott. A bogarat még tavaly ősszel Fűszeres Eszter ültette a fülembe /avagy a szemembe, mert olvastam:)/, aki azóta is nagy megelégedéssel hasznalja a sajátját. Azért a döntés nem ilyen egyszerű, volt időm alaposan körbejárni a témát. A szempontjaim több főbb csoportra is voltak oszthatóak, úgy mint a megbízhatóság, robosztus felépítés, helyigény, bővíthetőség és persze nem utolsósorban az ár. Ez utóbbi alapján esett ki pl. a Kitchenaid, pedig tényleg szimpatikus dolgokat gyártanak. Philips, Moulinex, stb márkáktól nem nagyon láttam megfelelő komolyságú gépet. A Bosch-Siemens vonal becsülete már kitelt nálam egy ideje, igazából azonban nem is találtam az összes kritériumnak megfelelő gépet. Nézegettem a Krups komolyabb készülékeit is, náluk meglehetősen gazdag az alapfelszereltség, viszont később nem bővíthető.
![]() |
A Kenwood régi megbízható márka. Igaz nem a legolcsóbb, de ha hosszú távra tervezünk /elég jó felhasználói tapasztalatokat olvastam a neten/, akkor talán megfizethető. A komolyabb Kitchen Machine készülékek mind tisztán fémalkatrészekből épülnek fel, ez reményt ad arra, hogy hosszú évekig valóban hibamentesen használható lesz. Nálunk fontos szempont a dagasztás, hiszen magunk sütjük a kenyeret /nem géppel, mert kovászolunk/, ez pedig a gyári adatok és mások tapasztalatai alapján is könnyedén megbirkózik két kilónyi tésztával. A honlapon kiegészítk garmadáját láttam, ráadásul ezek az ősrégi Kenwood gépekhez is használhatóak. Ez a filozófia tetszik nekem, hiszen látszik, nem arra terveznek, hogy a garancia-időt épp csak túléljék. Szerencsére még nem mindenhol a marketing uralja a tervezést, vagy legalábbis nem teljesen.
A most a Metro-ban kapható alapkészlet nem volt igazán szimpatikus, mivel nem igazán bővíthető. Figyelmem a KM-300-as széria felé terelgettem, itt már szinte az összes létező gyári kiegészítő használható, míg végül sikerült egy KM-416-os modellt kifogni. Ez erősebb motorral /750W/ szerelt, de még ugyanúgy 4.6 l keverőedénnyel dolgozik.
A kiegészítők terén aztán elszaladt velem a ló. A Kenwood konyhagépeihez alapban egy keverőtál, és 3-fajta keverőszár jár. Ehhez viszont egy üvegből készült turmix-feltét is volt a csomagban /jeget is zúz!/, így rögtön felszabadul egy újabb hely, a turmixgépem el tudom ajándékozni. A listát böngészve azonnal kiszúrtam a fagyigépet. Régi vágyam, hogy saját készítésű fagylalt kerüljön az asztalra, mostantól az egész nyári gyümölcsszezont kipróbálhatom. Így vélhetően fagylalt-receptek garmadája fog megjelenni a blogon. Ma egy epres változattal fogok kísérletezni. Aránylag sűrűn eszünk tésztát is, ezért rendeltem egy tésztakészítőt is. Alapban egy maccheroni rigati feltét jár hozzá, ezért rendeltem egy rakat másfajtát is, ezek sajnos még nem érkeztek meg. Mint ahogyan a kekszkészítő sem. Piros nagyjából egy éve még azzal hülyített, hogy ha így haladok tovább, akkor magam fogom őrölni a lisztet is. Nos, ez most egy lépéssel közelebb került, vettem ugyanis gabonaőrlőt. Lesz majd mindenféle gabona-, csicseriborsó-, sárgaborsó-, hajdinaliszt és ki tudja még milyen, mint ahogy fűszerek őrlésére is alkalmas. Sőt, azt írják, kávédarálásra is, de nem hiszem, hogy az Iberital darálómnál jobb lenne a végeredmény, még ha kúpos őrlőfeje is van. A konyhai munkák gyorsítására rendeltem szeletelő-daraboló feltétet is, sajnos még erre is várnom kell. A pürésítő viszont megérkezett, nagy hasznát fogom venni. Mindenféle zöldségpüré készíthető majd vele, de a paradicsom és a gyümölcsök esetében is kiválóan használható. Szerintem jó lesz fagyikészítéskor is, bízom benne, hogy még a szamóca magját is elválasztja. Ha nem, nem. Sokan húsdarálót is rendelnek hozzá, nekem viszont ez /most/ nem szükséges. Amikor mód van rá, úgyis késsel aprítok, ha pedig mégis SOS kell, van egy régi megbízható gépem, amelyet a legfelső polcon tartok, akkor elő lehet venni. Esetleg, ha az elromlik, el lehet még gondolkozni rajta. Mint ahogy most még erősen szemezgetek egy gyümölcscentriugával is.
Tegnap gyorsan felavattam, 1.2 kg-nyi kenyértésztát dagasztattam vele. Látszott, hogy ez a mennyiség gyerekjáték a gép számára. Hétvégén viszont komolyabb feladat elé állítom, az igazi jó brióstészta dagasztása kézzel nem a leghálásabb feladat, ezt eddig be sem vállaltam. Most majd dolgozzon, Őlordsága!
P.S. A Kenwood honlapján mindenkinek érdemes saját országát választani /ahol lakik/, mert mintha országonként eltérő lenne a gépek számozása.
Utolsó kommentek