Ma végre elkezdődik az év utolsó nagy nemzeti körversenye, a Vuelta. Az első etap egy nyúlfarknyi csapatidőfutam lesz Andalúziában a Sierra Blanca lábainál, végig a tengerparton. A vidék igen gazdag gasztronómia hagyományokkal rendelkezik, egyesíti a mediterrán tengeri és a hegyvidéki konyha elemeit. Olívaolaj, különféle halak, tengeri herkentyűk, zöldségek, hüvelyesek, gyümölcsök szélés skálája és mindenféle disznóságok szolgálnak alapanyagul. Különösen nyáron népszerűek a hideg levesek, nemcsak a gazpacho, hanem az olívaolajból, mandulából és fokhagymából készített ajo blanco. A desszertek szerelmesei is rendkívül színes választékot találhatnak, híresek az itteni fánkok, a különféle sütemények, mint például a mantecados, az alfajores, a borrachuelosa vagy akár a narancstorta. A Malaga borról sem kell különösen sokat mondani, hiszen az világhírű.
![]() |
A mai szakaszra egy nagyon egyszerű zöldborsós ételt választottam, pár perc alatt elkészíthető. Akár előételként, de akár könnyű tavasz végi vagy nyár esti vacsoraként magában is megállja helyét.
Hozzávalók (2 fő)
- 400 g zöldborsó (jó a mirelit)
- 200 g serrano sonka
- 1 csokor újhagyma (nem baj, ha már kezd gumósodni)
- 1 dl száraz fehérbor
- só, bors, olívaolaj
- friss menta
1. A serrano sonkát felkockázom, az újhagymát felaprítom, a zöldjét külön veszem.
2. Olívaolajon megfuttatom a sonkát, majd amikor kezd színe lenni, hozzáadom a hagymát és még egy-két percig pirítom. Megborsozom, hozzáadom a zöldborsót, kicsit megsózom, összepirítom, majd felöntöm a borral.
3. Nagy lángon addig főzöm, amíg el nem forrja az alkohol és kicsit be nem sűrűsödik a szaftja. Ez nem több, mint 6-7 perc. Amikor késznek ítélem, hozzáadom még a hagyma zöldjét és a mentaleveleket felaprítva, és tálalom.
Utolsó kommentek