Ma nehéz nap vár a Giro mezőnyére, alighanem a király etap következik az Alpokban: egy első, két második, valamint két harmadik kategóriás hegyet kell megmászni. Trentinó tartományban járunk, az összes régió közül talán az itteni gasztronómia áll a miénkhez a "legközelebb", már ha egyáltalán ilyet ki lehet jelenteni, de mivel a Monarchiában egyazon birodalom részei voltunk, talán megkockáztatható. Mindenesetre a különféle gombócok, az almás rétes mifelénk sem ismeretlen ételek. Éppen ezért és mert nagy kedvnecem, mára gombóccal készültem, ez a helyi paraszti konyha egyik alappillére, különösen az őszi-téli időszakban. Általában a megszikkadt kenyeret hasznosították ilyenképpen, amelyet tálalhatnak levesben, szezonjában különféle gombákkal vagy valamilyen mártásban, mint most jómagam.
![]() |
Hozzávalók /4 adag/:
- 3 szelet rozskenyér
- kb. 100g zsemlemorzsa
- 3-4 dl tej
- 3 tojás
- 50 g grana trentino vagy asiago sajt reszelve (ha más nincs, grana padano vagy parmezán)
- só, bors, olívaolaj
- 120 g pancetta vagy enyhén füstölt húsos szalonna
- kisebb csokor petrezselyemzöld
- 3 salotta vagy 3 apró fej lilahagyma
- 400 ml passzírozott paradicsom
- 2 apró fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- kisebb fűszercsomó (zsálya, kakukkfű, bazsalikom, petrezselyemzöld)
1. A kenyeret feldarabolom, meglocsolom tejjel, legalább egy órát hagyom ázni, néha megforgatom, ha száraznak ítélem, adok még hozzá tejet.
2. A szalonnát apró kockákra vágom, 3-4 evőkanálnyi olívaolajon megpirítom, éppen, hogy kis színt kapjon, majd hozzáadom a finomra vágott hagymát és együtt pirítom a szalonnával, míg üvegesre nem változik. Sózom, borsozom, majd kihűtöm.
3. Finomra vágott hagymát megfuttatok olívaolajon, majd hozzádobom az aprított fokhagymát, és egy fél perc múlva hozzáöntöm a passzírozott paradicsomot, beledobom a fűszercsomót és megsózom. Lefedve negyedórát csendesen rotyogtatom, majd kidobom a fűszercsomót, botmixerrel egyneműsítem, és tálalásig melegen tartom.
4. A beáztatott kenyeret villával áttöröm, hozzáadom a reszelt sajtot, a tojást, sózom, borsozom, összedolgozom, és annyi zsemlemorzsát adok hozzá, hogy még lágy maradjon, de már formázható legyen. Eldolgozom benne a hagymás szalonnát és a finomra vágott petrezselyemzöldet, kb. mandarin méretű gombócokat formázok. Lobogó sós vízben kb. 10 percet kell főzni, majd a mártással tálalni.
Holnap Chilii teker.
Utolsó kommentek