Ez most egy technikai jellegű poszt lesz, hiszen ezt a tésztát igen sűrűn használjuk, tulajdonképpen egyfajta omlós, vajas, enyhén édes-sós tésztáról van szó. Leginkább torták alapjaként használatos. A Szakácsok Könyve azt javasolja, hogy víz helyett tejet használjunk, és tegyünk bele egy tojássárgáját, akkor sokkal ropogósabb lesz a végeredmény. A tanácsot megfogadtam, és lőn, ismét igazuk volt, azóta mindig így csinálom én is.
Hozzávalók /4 db 26 cm-es tortához elegendő, ha peremes, akkor csak 3/
- 375 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 ml szobahőmérsékletű tej
- 2 tk só
- 2 tk (por)cukor
- 500 g liszt /tönkölybúza fehérliszt bevált/
- 1 tojássárgája
Ha csak fél adagot készítunk, akkor is bele lehet tenni egy tojássárgáját, esetleg egy gondolattal több lisztet tegyünk bele. Természetesen a többi mennyiséget felezve. A maradék hűtőben 1 napot elvan, de fagyasztható is.
A tejben feloldjuk a cukrot és a sót. A vajat fakanállal vagy géppel dolgozzuk enyhén krémesre a tojássárgájával, majd folyamatos kevergetés közben csorgassuk bele a tejet. Ha már nagyjából sikerült eldolgozni, apránként adjuk hozzá az előzetesen leszitált lisztet. Ha nagyjából összeállt, 1-2 perc alatt gyors mozdulatokkal kézzel gyúrjuk össze, csomagoljuk fóliába és hűtőben pihentessük legalább 2 órát.
Felhasználáskor a szükséges mennyiséget nyújtsuk ki a kívánt formára, helyezzük a sütőformába és villával szurkáljuk meg.
* update 1, javaslat: a maradékot adagonként fagyasszuk le
Utolsó kommentek