Gyorsan repül az idő, máris itt a Vuelta ötödik szakasza. Ma is a sprintereké a főszerep, a mára kiszabott 185 km szinte tökéletesen sík. Kiinduló városunk a tengerparti Rota, innen hoztam a címben szereplő híres halételt. Be kell valljam, annyi csalást elkövettem, hogy urta helyett (ez egy durbincs-féle, mégpedig ha kutatásaim helyesek, Pagrus auriga, azaz rózsaszín durbincs) doradát, azaz aranydurbincsot használtam. Mentségemre szóljon, a helyi Metro kínálatából ennyi jön ki, de azért ahogy a jutyúb videókat elnéztem, a spanyol kollégák is sütöttek ilyet ezzel a címszóval. Az arányokat persze kissé eltévesztettem, amint a képeken látszik, ez négyszemélyes adag, és persze a halat már most felfaltuk, miközben a vele együtt sült lecsó-szerű körítésből még maradt egy kevés, így a számoknál korrigálok.
![]() |
Hozzávalók (4 adag)
- 4 db rózsaszín vagy aranydurbincs (ha valaki nagyobbhoz jut, akkor 1.5 kg körül)
- 1 nagyobb zöldpaprika
- 1 nagy kápia paprika
- 5 közepesen nagy tőérett paradicsom
- 3-4 kisebb fej hagyma vagy lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- néhány babérlevél
- só, bors
- 3 közepesen nagy sütni való krumpli
- 1 dl száraz fehérbor
- olívaolaj
![]() |
1. A halakat megtisztítom, egy órára a pulton hagyom.
2. A krumplit előfőzöm 15 percet, majd lehúzom a héját, centis karikákra vágom, kiolajozott tepsibe leteszem, sózom, meglocsolom olívaolajjal, és aranybarnára sütöm a legerősebb grill fokozaton.
![]() |
3. A krumpli lobogó főzőlevébe beledobálom a paradicsomokat, jó egy percet benne hagyom, majd kiveszem és lehúzom a héjukat, félbe vágom és hosszában "gerezdekre" vágom őket.
3. A paprikákat hosszában félbevágom, a csumát és az ereket eltávolítom, majd keresztben vékony, kb. 2-3 mm-es csíkokra vágom. A hagymákat félbe majd hosszára felvágom, a fokhagymagerezdeket pedig karikákra aprítom.
![]() |
4. Forró serpenyőben bőséges olívaolajon elkezdem pirítani a paprikát és a hagymát, majd kisvártatva jöhet hozzá a fokhagyma és néhány babérlevél. Pár perc múlva sózom, borsozom, felöntöm egy deci borral, amit jórészt el is forralok, majd hozzáadom a paradicsomot. Kicsit összemelegítem, majd elzárom a tüzet.
![]() |
5. Ekkorra a krumpli is megpirul. Kiveszem a tepsit a sütőből, a krumplira egyenletesen ráhalmozom a "lecsós" mártást, majd borsozom és besózom a halakat és ráfektetem. Meglocsolom olívaolajjal, kb. fél órára mehet a 180 fokos sütőbe. Az utolsó öt percben ráeresztem a maximális grill fokozatot, hogy kicsit megpiruljon a teteje.
A holnapi recept a Paszulyon.
Utolsó kommentek