Ma egy jó kis hegyi szakasz következik a Girón, miközben Fiuggiból Campitello Matesébe teker a mezőny, a végén remélhetőleg izgalmas hegyi befutónk lesz. Mára kell az energia, ezért egy tartalmas tésztaétel következik Molise tartományból. Örülök, hogy sikerült innen választanom, mert be kell vallanom, hogy eddig elkerülte a kicsinyke régió a figyelmemet, ami nem is csoda, hiszen a szomszédos Lazio vagy Abruzzo sokkal inkább közismert. Pedig ennek a tájegységnek is megvannak a maga sajátosságai: egyszerű, de jófajta paraszti konyha jellemző, Észak-keleten az Adria mentén a halak, tengeri herkentyűk, míg másutt inkább az olíva, a szőlő, azaz a bor, a birka, a sertés, illetve a tejtermelés lévén a sajtok alapozzák meg az itteni gasztronómiát.
![]() |
Hozzávalók (8 adag)
- 400 g bárányhús (lapocka, nyak vagy szegy)
- 400 g borjúhús (itt is inkább a pörköltnek, ragunak való részek a jók)- 4 molise-i kolbász (sajnos nem kaptam, helyette 600 g darált sertéshús)
- 2 szárzeller
- 2 db sárgarépa
- 1 fej vöröshagyha
- 800 g hámozott paradicsom
- 150 ml száraz fehérbor
- csili, só, bors, olívaolaj
- kis zöldfűszer-csomó (babér, kakukkfű, zsálya, oregáno)
- 800 g fusilli
- 1 csokor petrezselyem
- frissen reszelt pecorino
Érdemes nagyobb adagot készíteni, maga a mártás pár napot elvan a hűtőben vagy akár fagyasztható is, amikor elővesszük, csak a tésztát kell kifőzni.
1. A bárányt és a borjút kb. 2 centis kockákra aprítom. Ha van kolbász, kivesszük a bélből. A zöldségféléket a paradicsom kivételével apróra vágom.
2. A húsokat kis adagokban forró olívaolajon megpirítom, és félreteszem. Végül megpirítom a zöldségeket is, sózom, borsozom, majd jöhet bele a bor és a paradicsom (nagyobb darabokban). Hozzáadom a húsokat és a kolbászt vagy a darált húst. továbbá az apróra vágott csilit is, 2-2 és fél órán át csendes tűzön, félig lefedve főzöm. Néha érdemes ránézni, és óvatosan megkeverni. Félidőben mehet bele a zöldfűszer.
3. Frissen kifőzött tésztával, vágott petrezselyemzölddel összeforgatom, pecorinót reszelek a tetejére és úgy tálalom.
A holnapi receptet Chiliinél keressétek.
Utolsó kommentek