Volt még egy -azaz kettő, de csak az egyik az enyém- vágásra érett kakasom. Sajnos annyira elfajult a helyzet, hogy nem halogathattam tovább. Ezek jó dolgukban ugyanis hegylakót játsznak. Csak egy maradhat! Ráadásul a tyúkok már tiszta kopaszok. Hiába a gazda jóindulata, ennek vége! Ismét jött a kérdés, hogy mi is legyen belőle? Pörkölt nem. Vörösboros kakas sem, hiszen az majd az Egy Kakasból lesz. Azonban a múltkori elzászi rizlinges kakas nagyon jól sikerült, és jó alapot is adott az újragondoláshoz. Ebből kiindulva lehet egy igazán jó Közép-európai ételt készíteni. Amolyan igazi Habsurg-birodalmit, egy kicsit cseh, egy kicsit magyar, egy kicsit osztrák. Ráadásul végre kiélhetem a knédli iránti feltétlen rajongásom is. A végeredmény minden várakozásom felülmúlta.
Hozzávalók
- 2 csomag szárított erdei gomba /most rókagomba és trombitagomba/
- 1 kakas
- 2 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1-1.2 liter zöldségalaplé
- 3 deci száraz fehér bor /pl. olaszrizling, juhfark/
- 3 ek. libazsír
- só, 4-5 ág kakukkfű
- 4 dl házi tejföl
- 1 púpos ek. kukoricakeményítő
A kakast részegységeire bontottam, a felső combokat kettévágtam. Ha lehetőség van rá, inkább egy nagyon éles kést használva daraboljunk, a bárdot felejtsuk el, az rendszerint szilánkosra tör! Serpenyőben libazsírt hevítettem, és három menetben alaposan megpirítottam a húsokat /a lágy részeket kivéve: mája, tökei/. A mellhúsokat kivettem, a többit a főzőedénybe helyeztem, és csak ekkor szórtam meg tengeri sóval. Ugyanezen a zsíron apróra vágott hagymát és fokhagymát pirítottam, majd azt enyhén sóztam, fehérborral felöntöttem, és a pörzsanyagokat is alaposan feloldottam. Ezt a zöldségalaplével együtt ráöntöttem a húsra, lefedve csendes tűzön kb. 100-110 percet pároltam. Ekkor alaposan megmostam a szárított gombát, hozzáadtam a húshoz. Nem szükséges beáztatni, egy óra alatt megpuhul. Termesztett gomba nem jó ide, attól nem lesz megfelelően intenzív íze. Fél óra elteltével belehelyeztem a mellhúsokat, valamint a lágy belsőségeket. Ha nagyon elforrná a levét, pótoljuk /ha épp csak bugyborékolva fő, ez nem következik be/! További fél órai párolás után megszórtam apróra vágott kakukkfűvel, majd elkevertem a tejfölben a keményítőt, és behabartam a ragut. Nem is kell, hogy megforrjon, elég, ha csak bugyan egyet. Ha van rá mód, 10 perc pihentetés jót tesz neki.
Knédlivel körítve mennyei!
Utolsó kommentek