A magyar konyha méltatlanul elfelejtett, elhanyagolt alapanyaga a csicsóka. Szinte teljes mértékben alkalmas a krumpli helyettesítésére, ugyanakkor sokkal kedvezőbbek annál beltartalmi értékei. Mostanában a piacokon is egyre sűrűbben előfordul, és ha kedvező körülményeket biztosítanak számára a termesztésben, igen nagy gumókat képes növeszteni. Egészen jó vételekre lehet tehát bukkanni. Egy ilyen "túlvásárlás" miatt volt nekem otthon egy kilónyi belőle, el kellett rajta gondolkoznom, miként használjam el, mielőtt tönkremegy a lakásban. Már vágytam egy burgonya gratin-re, ezért úgy döntettem, megcsinálom csicsókával, nagyot nem tévedhetek vele. A gondolatot tettek követték, és egész kiváló étel kerekedett belőle, megállja helyét köretként és önmagában is.
![]() |
Hozzávalók (4-5 adag)
- 1 kg csicsóka
- 250 ml tejszín
- 200 g tejföl
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1/2 szerecsendió
- só, bors
- diónyi vaj
- 100 g pecorino vagy grana padano
- fejenként egy vastag szelet tarja (elhagyható)
![]() |
A csicsókát meghámozom, szakácskéssel 2-3 mm-esre karikázom (lehet vastagabbra gyaluval is). A csicsókaszeleteket megsózom, alaposan összeforgatom. A fokhagymát megpucolom, durvára aprítom. Tűzálló tálat vastagon kivajazok, mintha cserepeznék, lerakok egy sor csicsókát, megszórom fokhagymával, borsozom, szerecsendiót reszelek rá, majd lerakok még két réteget ugyanígy. A tejföl és a tejszínt két csipet sóval összekeverem, egyenletesen ráöntöm, épp csak nagyjából elsimítom, és pecorinót reszelek a tetejére. Forró sütőben 40-45 perc alatt ropogós aranybarnára sütöm, majd tálalásig 20 percet pihentetem. Ha mindenképpen húst kívánunk hozzá (miért ne), addig van annyi idő, serpenyőben hirtelen kisütöm a tarjaszeleteket, és azokat is pihentetem 10 percet. Rajnai rizliget igyunk hozzá.
![]() |
Utolsó kommentek