Szeretem a francia konyhát. Bár alapvetően nem vagyok krumplifüggő, ezt az ételt különösen megkedveltem. A burgonya gratint általában köretként szoktuk készíteni, de most főételként lépett színre, ezért most kedvemre megszórhattam sajttal /köretként nem teszünk rá/. Azaz nem is egészen kedvemre, mert ehhez jó lenne például Gruyère sajtot használni, még ha ez így logikailag erősen is sántít is, hiszen mitől lenne authentikus egy francia étel egy svájci sajttal?! De lépjünk hamar túl ezen a problémán, hiszen ezidőtájt a Gruyère Kecskeméten nehezen beszerezhető /azaz egyáltalán nics/, találtam viszont Comtét a Garabonciásban, amely még talán jobban is illik hozzá. A tejszín vagy legalábis egy része helyett használhattam volna crème fraîche-t, ez most szintén elmaradt, de ez nem is baj.
Hozzávalók /8 adag/
- kb. 1.5-1.6 kg krumpli
- 750 ml tejszín
- 300-350 ml tej
- 4-5 gerezd fokhagyma
- só, bors, cayenne bors, szerecsendió
- 400 g comté
- 70-80 g vaj
- 400 g spenót
- fél citrom leve
- balzsamecet
- olívaolaj
A meghámozott krumplit vékonyra felszeleteltem /max 2 mm/. Én maradtam a szakácskésnél, de lehet gyalulni is, az általában gyorsabb. Vastagon kivajaztam a tepsit, és rétegenként leraktam a krumpliszeleteket, kissé átfedve, mint a tetőcserepek. Minden réteget enyhén meghintettem sóval, megszórtam egy gondolatnyi frissen őrölt borssal, egy kevés cayenne borssal, aprított fokhagymával és reszeltem rá szerecsendiót. Nem szabad túl magasra rétegezni, maximum 2-3 centire csak, ha nagyobb mennyiség készül, használjuk a legnagyobb tepsit, ami létezik avagy többet. A tejet, a tejszínt és vajat a fimomra vágott fokhagymával megforraltam, kissé sóztam, és ráöntöttem a krumplira. Épp csak ellepje. Kb. 120 fokos előmelegített sütőbe tettem. Minél lassabban készül el, annál jobb lesz, akkor lesz igazán jó szaftos. Jó két óra múlva, amikor kezdett megpuhulni, egyenletesen rászórtam a reszelt sajtot, és még további egy órát sütöttem /avagy konfitáltam?/, ekkorra szépen megpirult a sajtkéreg is a tetején. Tálalás előtt 10 perc pihentetés nem árt neki, könnyebb felvágni, kiemelni, stb.
Valamilyen zöldsaláta kiválóan illik hozzá. Sikerült még a spenótos emberemnél spenóthoz jutni, a megtisztított leveleket lecsepegtetem, és csak egyszerűen meglocsoltam citromlével, balzsamecettel és olívaolajjal, így tálaltam hozzá.
Utolsó kommentek