A kecskedúlás után evezzünk békésebb vizekre. Vizekre, szó szerint, ismét a szombati halnapról fogok beszámolni (amelyet az utóbbi hetekben nem mindig sikerült megtartani). A halashoz kissé bizonytalanul botlottam be, mostanában pontyon, busán, keszegen kívül mást nemigen árult, de ezúttal rám mosolygott a szerencse, és egy gyönyörű fogast sikerült megvenni. Milyen kár, hogy nem fotóztam le egyben, ezzel legalább tovább borzolhatnám a kedélyeket, a nyers hal fotójának közzétételével biztosan megsérteném valakinek az érzékenységét. Persze aki utálja a halat, nyugodtan tegyen panaszt a szolgáltatónál vagy az ORTT-nél, hátha letiltják végre ezt ízléstelen, hülye hecckampányt folytató blogot. Még hogy halat merészel feltenni, csak a fejét üsd, hogy meg ne sántuljon! Na, szóval, miután megvolt a HAL, valami köret után kellett nézni, de a piaci kínálaton végigcsörtetve semmi kedvemre valót nem láttam. Végül gyanús dologra lettem figyelmes, valaki újkrumplit árult. Nem szokatlan az így október derekán sem, a krumpli másodveteménynek is kiváló, kár, hogy kevesen gondolnak erre, pedig biztos lenne rá kereslet. Legalább ebben a nagy szürkés őszben legalább egy kicsit felidézhetjük a tavasz végét, kora nyarat. Erre a vonulatra hangolódva gyorsan kerítettem még hozzá zöldbabot, még pedig zsenge, vastag hüvelyű, cirmos juliska babot. Azért, hogy egy csipetnyi, vidámabb fajtából való őszi hangulatot is adjak neki, paradicsomszószban pároltam puhára a köretet, és a fűszerezést csilivel, római köménnyel, édesköménnyel és borssal terelgettem a kijelölt lenini útra. (Tessék, lehet kommunistázni!)
Hozzávalók (4 adag)
- 1 fogas (felpucolva 1.4-1.5 kg)
- só, bors
- 3-4 deka vaj
- 1 kg újkrumpli
- 300 g zöldbab
- 1 fej lilahagyma
- 1 kisebb fej fokhagyma
- 1-1.5 dl száraz fehérbor
- 6 közepes, kevésbé savas paradicsom
- 1 csili, római kömény, édeskömény, feketebors
- néhány szál zsenge kapor
- 2-3 ek kacsazsír
A fogast kifilézem, sózóm, borsozom, és egy órát pihentetem. Nem is kell hűtőbe rakni, mire sütésre kerül a sor, legjobb, ha szobahőmérsékletű. A paradicsomokat felkockázom, 20 perc alatt szétfőzőm, közben néha fakanállal is megnyomkodom. Nem kell, hogy pürés legyen, jobb, ha kicsit rusztikus (naná, amekkora paraszt vagyok). Már megint elkalandoztam, hol is tartok, ja, igen ..., a krumplit kefével meg kézzel dörzsölve lecsutakolom, a nagyja héja lejön, ha valami marad rajta, nem baj, felkockázom, mint a paprikás krumpliban szokás. A babok felső végét levágom, 3-4 centis darabokra vagdosom. A száraz fűszereket mozsárban durvára töröm. Lábasban kacsazsírt hevítek, üvegesre "pirítom" rajta a durvára vágott hagymákat, majd hozzáadom a száraz fűszereket és a krumplit. Összepirítom, hozzáadom a bort, elforralom az alkoholját, majd jöhet bele a paradicsomszósz és a só. Lefedve párolom, néha megkeverem, majd amint kezd puhulni a krumpli, mehet a zöldbab. További 6-8 percet párolom, így még roppanós marad a bab, a végén még finomra vágott kaporral beállítom a fűszerezést.
Végül serpenyőben vajat hevítek habzásig, a halak bőrét papírtörlővel szárazra törlöm, először bőrös felükön sütöm 2-3 percig vagy amíg nem kezdenek a szeletek kifehéredni. Eleinte jól odanyomom a serpenyőhöz, hogy mindenhol egyenletesen érje a hő. Végül a másik felükön mérettől függően 30-60 másodpercig sütöm. Rozé vagy siller illik hozzá.
Utolsó kommentek