A szüret után most visszatérek az elmaradásaimhoz. A múltkori születésnapi menü második "főételeként" (enyhe képzavar) végre elkészíthettem ezt az itthon kevésbé ismert angol ételt. Régóta terveztem, nagyon kíváncsi voltam rá, csak egy megfelelő alkalom hiányzott. Mind Gordon Ramsay, mind Hugh Fearnley-Whittingstall műsoraiban nyálcsorgatva néztem végig, ahogyan készítik. De megemlíthetem még Rick Stein indiai ihletésű verzióját, amelyet első alkalommal nem akartam bevállalni, bár azt is ki fogom majd próbálni. Ahhoz, hogy én is nekiálljak, eddig a legfőbb akadály mindig az volt, hogy életem párja nem eszi meg a birkahúsból készült ételeket. Most azonban itt volt a megfelelő alkalom. Igaz, hogy ez ebéd így számára kissé horrorisztikus vonásokat öltött, hiszen a hal is az éppen megtűrt kategóriába tartozik, utána pedig birkahús, hát mit is mondjak, nem irigyeltem. Így mindenesetre meglepődtem, hogy ízlett neki, bár érthető okokból igencsak minimális mennyiséget fogyasztott. A készítés során nem ragaszkodtam egyetlen recepthez sem, mindegyikből csak ötleteket merítettem.
Hozzávalók
- 1 kg birkalapocka vagy comb
- 2 fej vöröshagyma
- 2 nagyobb szál sárgarépa
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek passzírozott paradicsom
- 2-3 ek Worcestershire-szósz
- 3 dl száraz vörösbor (A Kutyafáját!)
- 3 dl tyúk alaplé
- só, bors
- csokor kakukkfű, 2 kisebb ág rozmaring
- kacsa- vagy libazsír, esetleg olívaolaj
- kb 2 kg krumpli
- 300 g tejföl
- 20-30 g parmezán
- 100 g comté
Egy egész birkalapockát vásárolok (kb. 1.6 kg), kicsontozom, a csontot lefagyasztom, a maradék színhús kb. 1 kg. A húst éles késsel 5-6 mm-es kockákra vagdalom. A hagymát, fokhagymát és a sárgarépát lereszelem. Lábasban libazsírt hevítek, megfuttatom rajta a vagdalt húst. Amint kifehéredik, hozzáadom a lereszelt hagymákat és sárgarépát. Összepirítom, sózom, borsozom, hozzáadom a frissen passzírozott paradicsomot (feleannyi sűrített is jó), Worcestershire-szószt, felöntöm vörösborral és tyúk alaplével. Közepes lángon, néha megkavargatva besűrítem. Akkor jó, ha már csak egy kevés, sűrű, már-már lekvár-szerű szaft marad. Frissen vágott kakukkfű- és rozmaringleveleket adok hozzá, összeforralom. Közben elkészítem a krumplipürét. A meghámozott, feldarabolt krumplit sós vízben felteszem főni. Amikor megpuhult, leöntöm a vizet, alaposan áttöröm. Hozzáadom a tejfölt és a frissen reszelt parmezánt, eldolgozom.
Cseréptál aljába töltöm a birkahúst, rákanalazom a krumplipürét. A tetejét elsimítom, villával "fodrozom", megszórom reszelt comtéval, forró sütőben aranybarnára sütöm. Tálalás előtt 15-20 percet pihentetetem. A maradék vörösbor jól illik hozzá.
Utolsó kommentek