Csiga már régen volt, igencsak itt volt az ideje, hogy ismét legyen. Töredelmesen megvallva, az egész ott kezdődött, hogy a piacon a gombászoknál ismét óriás pöfetegre alkudoztam, és végül úgy kaptam árengedményt, hogy hoztam a vargányából is. Bár nem árultam el, a vargányát egyébként sem tudtam volna otthagyni. Annál inkább sem, mert még ki sem fizettem, de már sejtettem, hogy a gomba valahogy csigával kell legyen kapcsolatban. Azt is be kell még vallanom, hogy közben még egy merényletet is elkövettem a csiga tésztájával kapcsolatban, de mint ahogy sejtettem, jó lett a végeredmény. A csiga előtt ugyanis sajtos rakott padlizsánt készítettem, mivel másnap este vacsoravendégeink voltak, és nem akartam az egész vasárnapot konyhában tölteni. Ez a padlizsán ráadásul másnap visszamelegítve még jobb is, mint frissen készítve. De nem is ez a lényeg, hanem kissé túlméreteztem a hozzá használt besamelt, kimarad jó másfél-két deci, és nem volt szívem kidobni. Így egy merész gondolattól vezérelve beledagasztottam a tésztába. A végeredmény pedig sokkal jobb lett, mint vártam, a fűszerezése pedig különösen jól harmonizált a vargányával. A hozzávalókat természetesen besamel nélkül adom meg.
![]() |
Hozzávalók
tészta
- 450 g tönkölyliszt (25-30% teljes kiőrlésű)
- 7-8 g só
- 2 tojássárgája
- kb. 3 dl tej
- 1 cs. instant élesztő (Paneangeli)
- 2-3 deka szobahőmérsékletű vaj
- 1/4-1/5 szerecsendió frissen reszelve
- 1 tk cukor
- 1 ek kukoricaliszt a nyújtáshoz
töltelék
- 250 g vargánya
- 1 közepes lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- diónyi sült zsír vagy kacsazsír
- só, bors
- kisebb csokor petrezselyemzöld, kakukkfű
A tejet a cukorral felmelegítem (40 C), elkeverem benne az élesztőt, és 10 percet hagyom dolgozni. Addig összekészítem a tészta hozzávalót, majd 15 perc alatt bedagasztom. Meleg helyen egy órát kelesztem.
A vargányát megmosom, papírtörlővel azonnal megszárítom. Hagymát és fokhagymát aprítok. Forró sült zsíron megfuttatom a hagymákat, majd megpirítom a vargányát, közben tarkaborsot tekerek rá. Sózom, megszórom a friss, vágott zöldfűszerekkel, és hagyom kihűlni.
Amint a tészta kétszeresére megkel (1 óra), kukoricaliszttel megszórt deszkán /(c) Beatbull/ vékony téglalappá nyújtom. Megszórom a gombás töltelékkel, a hosszabbik oldala mentén feltekerem, nyolcba vágom. A csigák alját óvatosan összecsippentem, kivajazott sütőtálba teszem. Konyharuhával letakarva meleg helyen fél órát hagyom kelni, és forró sütőben kb. 40 perc alatt megsütöm. A vargánya végett elővettem hozzá azt a 2007-es St. Andrea hárslevelűt, amelyet Chiliitől kaptam ajándékba a nyáron, nagyon jól passzol hozzá. Miközben kortyolgattuk, hálásan gondoltunk az ajándékozóra.
Utolsó kommentek