A baracklekvár kifőzése és a konyhai horror jelenetek után evezzünk békésebb vizekre. Chilii maradt péntekre is, így a városközpont főbb nevezetességei mellett megmutathattam neki beszerzési forrásaim jó részét is. Pénteken reggel a piacon kezdtünk. Július közepén egy pénteki piac természetesen korántsem olyan izgalmas már, mint május-júniusban egy szombati, de azért ilyenkor jó kimenni. Az ebédet a kínálattól tettük függővé, de kisegítő ötletként eszembe jutott Rossamela stopperes zöldbabsalátája. Nagyon megtetszett a roppanósra főzött zöldbab, szerencsére Chiliinek sem volt ellenére, és kaptunk is hozzávaló alapanyagot. Bevásároltunk még egy kilónyi szedret fagylaltnak, így minden adott volt egy könnyű nyári ebéd elköltéséhez.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 600 g zöldbab (ceruzabab)
- 4 tojás
- só, bors
öntet
- 1.5-2 tk dijoni mustár
- 2-3 ek. almaecet
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk méz
- frissen tört tarkabors
- 50 g kemény érlelt sajt (parmezán, grana padano, pecorino, montasio, gouda, stb.)
Az ügymenet roppant egyszerű. Tegyünk fel lehetőleg legalább 3-4 liter vizet forrni, hogy a ceruzababtól ne hűljön majd vissza. Amíg a víz felforr, a ceruzabab kényelmesen megtisztítható. Csak a felső végét szoktam levágni mosás után, az alsó kunkori farkincáját minden fajta babnak meghagyom. Maradhat még idő az öntet elkészítéséhez is, ezt persze akkor is elkészíthető, amíg a zöldbab vagy a tojás fő. A mustárt borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat, illetve az mézet és az almaecetet. Amikor a víz megforr, sózzuk, dobjuk bele a zöldbabot, és 4 percig főzzük. Ha a bab kicsit öregebb, 5 percet, majd gyorsan szedjük át hideg vízbe, hogy szép zöld maradjon. Teljesen visszahűteni nem kell, elég épp csak átszedni, majd leönteni róla a vizet. Érdemes kipróbálni a "félig nyers", roppanós zöldbabot, egészen jól megmaradnak az ízei. Még nyersen is szeretem elropogtatni. Természetesen ehhez jó minőségű, friss, zsenge alapanyag kell. Ha így mégsem tetszik, 6-8 percnél akkor sem főzzük tovább.
A bab főzővizében főzzük meg a tojásokat, mérettől függően 3-4.5 perc elég, tovább semmiképpen sem érdemes, fontos, hogy lágy maradjon. Hideg vizes fürdő után szedjük le a héjukat. A zöldbabokat szedjük tányérra, borsozhatjuk, egyenletesen csepegtessük rá az öntetet, tegyük a tetejére a tojást, amelyet kissé meg is sózhatunk. Végül szórjuk meg sajtforgácsokkal, amelyet célszerszámmal, zöldséghámozóval, vagy jobb híján a reszelő tökgyalujával is előállíthatunk. Kiváló, könnyű nyári főétel, fog még szerepelni a szezonban. Fele-harmada adagban előételként is tálalhatjuk.
Utolsó kommentek