A baracklekvár kifőzése és a konyhai horror jelenetek után evezzünk békésebb vizekre. Chilii maradt péntekre is, így a városközpont főbb nevezetességei mellett megmutathattam neki beszerzési forrásaim jó részét is. Pénteken reggel a piacon kezdtünk. Július közepén egy pénteki piac természetesen korántsem olyan izgalmas már, mint május-júniusban egy szombati, de azért ilyenkor jó kimenni. Az ebédet a kínálattól tettük függővé, de kisegítő ötletként eszembe jutott Rossamela stopperes zöldbabsalátája. Nagyon megtetszett a roppanósra főzött zöldbab, szerencsére Chiliinek sem volt ellenére, és kaptunk is hozzávaló alapanyagot. Bevásároltunk még egy kilónyi szedret fagylaltnak, így minden adott volt egy könnyű nyári ebéd elköltéséhez.
Hozzávalók (2 adag)
- 600 g zöldbab (ceruzabab)
- 4 tojás
- só, bors
öntet
- 1.5-2 tk dijoni mustár
- 2-3 ek. almaecet
- 2 ek. olívaolaj
- 1 tk méz
- frissen tört tarkabors
- 50 g kemény érlelt sajt (parmezán, grana padano, pecorino, montasio, gouda, stb.)
Az ügymenet roppant egyszerű. Tegyünk fel lehetőleg legalább 3-4 liter vizet forrni, hogy a ceruzababtól ne hűljön majd vissza. Amíg a víz felforr, a ceruzabab kényelmesen megtisztítható. Csak a felső végét szoktam levágni mosás után, az alsó kunkori farkincáját minden fajta babnak meghagyom. Maradhat még idő az öntet elkészítéséhez is, ezt persze akkor is elkészíthető, amíg a zöldbab vagy a tojás fő. A mustárt borsozzuk, majd folyamatos kevergetés mellett lassan adagoljuk hozzá az olívaolajat, illetve az mézet és az almaecetet. Amikor a víz megforr, sózzuk, dobjuk bele a zöldbabot, és 4 percig főzzük. Ha a bab kicsit öregebb, 5 percet, majd gyorsan szedjük át hideg vízbe, hogy szép zöld maradjon. Teljesen visszahűteni nem kell, elég épp csak átszedni, majd leönteni róla a vizet. Érdemes kipróbálni a "félig nyers", roppanós zöldbabot, egészen jól megmaradnak az ízei. Még nyersen is szeretem elropogtatni. Természetesen ehhez jó minőségű, friss, zsenge alapanyag kell. Ha így mégsem tetszik, 6-8 percnél akkor sem főzzük tovább.
A bab főzővizében főzzük meg a tojásokat, mérettől függően 3-4.5 perc elég, tovább semmiképpen sem érdemes, fontos, hogy lágy maradjon. Hideg vizes fürdő után szedjük le a héjukat. A zöldbabokat szedjük tányérra, borsozhatjuk, egyenletesen csepegtessük rá az öntetet, tegyük a tetejére a tojást, amelyet kissé meg is sózhatunk. Végül szórjuk meg sajtforgácsokkal, amelyet célszerszámmal, zöldséghámozóval, vagy jobb híján a reszelő tökgyalujával is előállíthatunk. Kiváló, könnyű nyári főétel, fog még szerepelni a szezonban. Fele-harmada adagban előételként is tálalhatjuk.
Utolsó kommentek