Amikor a múlt pénteken harcsa-ügyben a halasnál jártam, felhívta a figyelmem, hogy van még egy kecsegéje. És, hogy hosszú ideig ez lesz az utolsó. Hát ez gond, aznap estére már megvan a menü. De a birtoklási vágy, az mindennél erősebb. Végül mindenen felülkerekedett, szerencsére a halas volt oly rendes hozzám, és félretette másnapig. Volt tehát időm gondolkozni bőven, mi legyen e nemes hallal. Nem volt persze nehéz dolgom, nemrégiben olvastam Mamma zöldborsos konyakos eperlekvárját. Ezt így önmagában valószínűleg nem készíteném el, de az ötlet zseniális, már csak kicsit tovább kellett gondolni.
Hozzávalók /4 fő/
- 1 kecsege /kb. 1.5 kg élősúly/
- só, zöldbors, olívaolaj
- 8 szál spárga
- 300 g vörösrizs
- 1 ek. /tisztított/ vaj
- 600 ml csirke-, tyúk- esetleg hal alaplé
- 1 ek hideg vaj
- 4-500 g szamóca
- 2 ek. balzsamecet
- kisebb fej főzőhagyma
- 2 tk. egész zöldbors
- 1 kk cayenne bors
- 1 ek. fenyőméz
- pár csipet só
- 1-2 deka hideg vaj
A halat megtisztítottam, vértjeit gondosan leválasztottam. Mozsárban együtt törtem nagyszemű tengeri sót és zöldborsot. A halat vékonyan bekentem olívaolajjal, majd beledörzsöltem a sós-zöldborsos keveréket. Így hagytam állni fél órát. Addig elkészült a vörösrizs. Megmostam, beáztattam pár perce, majd lecsepegtettem. Megfuttattam tisztított vajon, felöntöttem kétszeres mennyiségű forró csirke alaplével, és időnként megkeverve puhára pároltam /kb. fél óra/. A végén néhány kisebb kockányi hideg vajat dobtam rá, amelyet óvatosan elvertem benne. Tepsibe olívaolajat öntöttem, ráhelyeztem a halat, és mellédobáltam a meghámozott, sózott, borsozott spárgákat. 200 fokon 35-40 perc alatt megsütöttem.
A chutney elkészítése negyed órát igényel, úgy érdemes időzíteni, hogy tálalásra készüljön el. A szamócát megtisztítottam, negyedeltem. Rozsdamentes edényben vajon épp egy kicsit megpirítottam a finomra vágott hagymát, majd hozzáadtam főni a szamócát. A zöldborsot vágódeszkán kés lapjával alaposan szétnyomkodtam. Azt akartam, hogy szét is törjenek a szemek, de észrevehető darabkák maradjanak. Rögtön ment a szamóca után. Levet eresztett, majd kb. 10 percet forraltam, hogy besűrűsödjön. Hozzáadtam egy kis sót, 2 evőkanálnyi balzsamecetet, egy teáskanálnyi cayenne borsot, egy evőkanál fenyőmézet /éppen csak észrevehető, gyantás ízt kap tőle/, és néhány kisebb darabka hideg vajat dobtam bele. Eldolgoztam és tálaltam.
Kiválóan illik hozzá a Szeremley-féle fehér pinot noir.
Utolsó kommentek