A piszke hamarosan aktuálissá válik, igaz, nekem ez nemrégiben készletgazdálkozdási okokból lett az, hiszen a fagyasztóban még lapult néhány adaggal. Az ötletet a Szakácsok Könyvében szereplő citromtorta adta, ám a tésztát és a krémet kicsit átvariáltam. Sajnos az utolsó pillanatban derült ki, hogy nincs elég vaj otthon, így biztonsági okokból a krémet 2-3 zselatinlappal fixáltam, bár lehet, hogy így is megkötött volna. A végeredmény így is nagyon finom lett, néhány óra leforgása alatt az egész elfogyott.
Hozzávalók
- kb. 300-330 g pâte brisée alapnak
- 4-500 g piszke
- 1.5-2 dl fehérbor
- 1 rúd bourbon vanília
- 2 szem kardamon
- 150-200 g nádcukor
- 4 nagy tojás /5 kisebb-közepes/
- 300 g vaj /nekem csak 200 volt, így 3 zselatinlap került még bele/
Először kisütöttem a torta alapjául szolgáló tésztát. A 26 cm-es tortaformát sütőpapírra raktam, késsel körbehúztam, de nem vágtam el. Kb. 3-4 cm távolságot tartva éles késse körbevágtam /lehet ollóval is/, majd 2 cm-ként sugárirányban bevagdostam a jelölésig, így a papírt pont fel lehet hajtani a formában lévő tésztán. A belső kört több helyen átlyuggattam késsel, biztosítva a szellőzést. A formát kivajaztam, a tésztát kinyújtottam kb. 35-36 cm átmérőjű kör alakúra. Óvatosan belehelyeztem a formába /a tésztát kézzel is lehet még utóformázni, vagy a szakadást foltozni/, a tetejét egyenesre vágtam. Ráhelyeztem a papírt, és erre öntöttem kb. fél kilónyi fehér szárazbabot. Így a tészta sütéskor nem fog hólyagosodni, illetve megemelkedni /egy kicsit fog, de utána a bab súlyától fogva kíméletesen visszasüllyed/. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Amíg kihűlt, félreraktam.
A piszkéket felöntöttem fehérborral, hozzáadtam a cukrot, a kikapart vaníliarúd belsejét, és a mozsárban finomra tört kardamon magokat. Szinte épp csak megforraltam, hogy a piszkék enyhén megrepedjenek, és egy kis édességet magukba vegyenek, de még ne főjenek szét. Hidegvizes fürdőben kihűtöttem, leszűrtem. 4 tojást felvertem, de óvatosan, hogy ne legyen túl habos, hozzáadtam a leszűrt léhez, és folyamatos keverés mellett elkezdtem gőzfürdő felett melegíteni. Addig kell folyamatosan kevergetni, míg besűrűsödik, de még nem csapódik ki, ha lehetőség van a mérésre, 82-84 fokot kell elérni. Ezután hűtsük vissza 60 fokra /ez fontos, a vaj és krém állaga miatt/, és turmixgépben vagy botmixerrel kevergetve kis adagokban adjuk hozzá a kockára vágott szobahőmérsékletű vajat. Ekkor adtam hozzá a kissé előáztatott zselatinlapokat is, de ha van elég vaj, akkor ez kimaradhat:). A krémet hűtsük szobahőmérsékletűre. Addig a egyenletesen a formába helyeztem a piszkéket, a legszebbeket meghagyva a tetejére dekorációnak. Óvatosan beletöltöttem a krémet, a tetejét habkanállal elsimítottam, és 2 órára hűtőbe helyeztem, hogy a krém teljesen megszilárduljon.
Utolsó kommentek