Ma elkezdődött a 2015-ös Giro, a felkészülés jegyében született meg a mai poszt. Ez persze csak részben igaz, hiszen a piacon kezd berobbanni a zöldség-kínálat. Mivel egy májusi influenza alaposan elkapott, ezért viszonylag rövidre fogtam a kinn tartózkodást, de már első percek után a szokásos túlvásárlási lázban pörögtem. Jónéhány beszerzésre, mint pl. a spárgára nincs más magyarázat, minthogy a koboldok raktak egy kilónyit az ikeás nagytáskába, hiszen azt nem is terveztem vásárolni. Az öt fej újfokhagymára, négy zsenge karalábéra, valamint nyolc különféle csomó retekre, mindenféle főzőhagymákra sincs más indok. Ezek után még a Metróban hosszú évek után végre láttam friss szardíniát (azt ígérik, hogy most már állandóan kínálatban tartják), nyilván abból is kellett venni.
Innentől kezdve minden adta magát, amit csak lehet, el kell használni. Az elkészült étel egyébként színtiszta szemfényvesztés, hiszen a spárgán kívül minden összetevőjét tekintve vegytiszta ízfokozókból áll, a végeredményt tekintve pedig a hatás multiplikálódik a grillezés során. Tényleg, minden egyes falat egy-egy ízbomba, el is határoztam, hogy ezt még párszor meg kell ismételni. Ha kifogy a spárga, szinte bármilyen idényzöldséggel helyettesíthető, el tudom képzelni akár cukkinivel, bébirépával, ceruzababbal, újkrumplival és még sorolhatnám.
![]() |
Hozzávalók (3-4 adag)
- 1 kg szardínia
- 500 g zöldspárga
- 1 fej újfokhagyma
- 250 g koktélparadicsom
- 2 kis fej zsenge főzőhagyma
- 1.5-2 kezeletlen héjú citrom
- 4-5 ág rozmaring
- só, olívaolaj
1. A halakat megpucolom, zsigerelem. Lesózom őket, majd fél citrom levével meglocsolom.
2. Koktélparadicsomokat felezem, a hagymákat a zsenge szárukkal együtt felaprítom. Egy tálban összeforgatom, miközben meg is sózom. A spárgákat elpattintom, és csak a felső részt használom. A maradék citromot vékony cikkekre szelem.
3. Nagyobb tepsit kikenek olívaolajjal. Alulkra mennek a hagymák a paradicsommal, majd ráhelyezem a spárgasípokat és a szardíniákat. Közéjük citromgerezdeket és rozmaringágakat dugok. Meglocsolom olívaolajjal, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, 20 percet grill+légkeverés fokozaton, majd 6-8 percet maximális hőfokon sütöm.
Pirított sóskiflivel tunkoltuk ki a szaftját. Bort nehéz ajánlani hozzá, talán a Sauvignon blanc lehet jó választás.
Utolsó kommentek