Tegnap végre elindult az idei Vuelta, és bár még nem volt sok időm készülni, kutatásaim során máris rengeteg izgalmas, kipróbálni való dolgot találtam. I think this is the beginning of a beautiful friendship. :) Az első néhány napot Andalúziában tölti a mezőny, azon belül is Cádiz tartományban. Gasztronómiai szempontból rendkívül izgalmas vidék ez, az olívaolaj, a bor, a sherry, a környéken termesztett zöldségfélék mind-mind kiválóak, és a Földközi-tenger és az Atlanti-óceán révén szinte bármilyen tengeri herkentyű elérhető. Ugyanakkor a környező hegyekben jelentős az állattenyésztés, illetve a különféle vadak is meghatározó elemei a helyi konyhának. Találtam egy nagyon jó kis honlapot, ahol rengeteg helyi recept érhető el, a spanyolul nem értők is könnyen boldogulhatnak, a gugli fordítója jól elbánik vele. A mai recept alapötlete is innen származik.
![]() |
Hozzávalók (2 fő)
- 3-400 g tonhal
- kb. 600 g tőérett, ízes paradicsom
- 4 kisebb vagy 1 nagyobb húsos paprika (nekem most jalapeno)
- 1 apró fej lilahagyma
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- só, bors. olívaolaj
- 2 ág friss oregánó
1. A tonhalat sütés előtt egy-másfél órával kirakom a pultra. (közben veszélyesen fogy, mert amikor eszembe jut, vékony szeleteket lopok le belőle, ezért erős rátartással kell vásárolnom).
2. Vizet forralok, megmártom benne a paradicsomokat, lehúzom a héjukat, és darabolás előtt a magjától is megszabadítom.
3. Olívaolajon megfuttatom a finomra vágott lilahagymát és a zúzott fokhagymagerezdet, majd hozzáadom a kockára vágott paradicsomhúst, illetve a lecsöpögött, leszűrt levét is. Sózom, borsozom, nagy lángon rotyogtatva kissé besűrítem, az sem baj, ha közben az edény oldalára kicsit odasül. Amikor jónak látom a sűrűségét, hozzádom a durvára vágott oregánót, ellenőrzöm a sózást, és néhány percet főzöm még. Végül botmixerrel egyneműsítem, de nem kell túlzottan, jobb, ha - rusztikusan - maradnak még benne apró paradicsomdarabkák.
3. A jalapeno paprikákat negyedelem, megszabadítom a magoktól és csípősséget adó erezettől, így épp csak pikánsan marad csípős. A serpenyőt felhevítem, majd olívaolajon a paprikák mindkét oldalát megpirítom, tálra szedem és csak tálalás előtt sózom.
4. A tonhalat felkockázom, és a fennmaradt olajon, magas hőfokon gyorsan körbepirítom, közben sózom, borsozom. Épp csak egy gyors, felületi hőkezelés elegendő, hogy ne száradjon ki a tonhal.
5. A tonhalat tányérra szedem,, meglocsolom a paradicsomszósszal, és ráhelyezem a paprika szeletkéket, majd kevés extra minőségű, közepesen erős olívaolajat csurdítok rá.
A holnap Chilii teker.
Utolsó kommentek