Szerintem senki nem gondolta volna még a Tour elején, hogy az első pihenőnap után a verseny megnyerésére két legesélyesebb versenyző már nem lesz a mezőnyben. Sajnos tegnap Alberto is feladni kényszerült, és a sérülését elnézve szinte kizárt, hogy az idei Vueltán kárpótolja magát. Ma azonban új nap és új szakasz következik, remélhetőleg már kevesebb drámával. A fiúk a nap nagy részében még Franche Comtéban fognak tekerni. Ez a régió sajtok tekintetében az egyik kedvencem, nem kevésébé híres termékeivel mint a Comté, a Cancoilotte, a Morbier és a nem utolsósorban a Mont d’Or. Ma azonban nem a sajtokról lesz szó, hanem kinéztem magamnak egy pofonegyszerűnek tűnő édességet, a Galette comtoise-t. Itt most be kell vallanom, hogy a projektem majdnem kudarcba fulladt, sütés közben annyira nőni kezdett a tészta, hogy először össze-vissza pödrődött a széle, a végén pedig már középtájon is feljött, és majdnem úgy nézett ki, mint az Alpok, ahová ma a nap végére beérkezünk. Végül sikerült megmenteni a helyzetet azzal, hogy kiborítottam a tésztát egy sütőlapra, kissé lenyomkodtam, és így sütöttem készre, majd hűlés közben is kiegyengettem. Így csak kicsit néz ki úgy, mintha a kutya szájából szedtem volna :). A tésztával egyébként érdemes eljátszani, mivel kutatás közben az arányokat illetően rengeteg értéket kaptam a neten, ki tudja, mi az igazság. Ehhez a lisztmennyiséghez 25 ml-től 2.5 deci tejig szinte minden mennyiség előfordult, ha valaki végigpróbált néhányat, kérem írje ide kommentben, melyik vált be. Az elején pl. féltem, hogy túl száraz lesz, ezért több tejjel indítottam, mint kiderült feleslegesen aggódtam. Na de ennyi elég is, kisült a hurka, jöhet a macska!
![]() |
Hozzávalók (6 adag)
- 150 g liszt
- 70 ml tej
- 100 g vaj
- 3 tojás
- 50-70 g cukor/nyírfacukor/eritrit (ízlés szerint)
- 2 ek narancsvirág-víz
- 1 ek rum (vagy egy kevés vaníliakivonat)
1. A tejet és a vajat és a cukrot/édesítőszert gyorsforralóban majdnem forrásig melegítem, majd elzárom a tüzet. Fakanállal kevergetve hozzáadom a lisztet, a végén egy homogén gombóc lesz belőle.
2. Egyesével beledolgozom a tojásokat és az ízesítőket. A végén a nokedli tésztájánál kissé folyósabb állagút kapok. Alaposan kivajazok - esetleg kilisztezek - egy 23-25 cm-es tortaformát, ebbe öntöm a tésztát, ha szükséges elsimítom a tetejét.
3. Közepesen forró sütőben először 10 percet sütöm, majd átteszem egy sütőlapra. Villával mintát rajzolok bele, megkenem tejjel vagy tejszínnel elkevert tojássárgájával, és szép aranyszínűre sütöm.
4. Teljesen kihűtve tálalom.
A holnap Chilii teker.
Utolsó kommentek