Az őszi-téli időszakban azt kedvelem a legjobban, hogy ilyenkor elővehetem a cserépedényemet, és igazi komfort-ételeket készíthetek benne. Az általános módszer szerint, amit kell, gyorsan körbepirítok, majd be velük a cserépbe, azzal meg a sütőbe. Nincs is vele tovább különösebb gond, mindössze annyi, hogy néhány óra után belekukkantok, hogy megállapítsam, hogy készen van-e már. Esetleg még szóba jöhet egy kis utólagos fűszerezés, és már neki is lehet ülni. Ezúttal nagyon vágytam már valamilyen káposztás-babos ételre, de egyébként több megoldásra is nyitott voltam, így hát attól tettem függővé mindent, mit tudok beszerezni hozzá. A piaci barbárokat henteseket mostanában csak végszükség esetén látogatom, sajnos városunkban a legjobb hentes még mindig a Metro. Persze itt sem vagyok maradéktalanul elégedett, de a hűtőkamrában az első utam mindig az akciós pulthoz vezet, ahol a rendszerint sikerül valamilyen jó vételre bukkannom. Ezúttal sem volt másképp, most éppen féláron sikerült 6 darab báránycsülköt szerezni. No de nem akartam a véletlenre bízni a dolgot, ezért vettem még két szép hosszú malacfarkat is hozzá, az nem ronthatja el :).
![]() |
Hozzávalók (6-8 adag)
- 6 db báránycsülök
- 2 malacfarok
- 1/2 liter fehér szárazbab (legjobb, amit a sólethez is használunk)
- 1 doboz fehérboros káposzta
- 2 fej vöröshagyma
- rozmaring, kakukkfű, babérlevél
- só, 1 tk tarkabors, 1/2 csillagánizs, 1 tk római kömény
- 3-4 ek. bükkfán füstölt pirospaprika
- olívaolaj
- 1 liter húsleves vagy valamilyen alaplé
1. 1-2 ág rozmaring levélkéit durvára vágom, olívaolajjal együtt beledörzsölöm a megtisztított, papírtörlővel leitatott báránycsülkökbe. Zárható dobozba teszem egy napra vagy legalább egy éjszakára pácolódni. A babot előző este bő vízbe beáztatom.
2. A babot annyi vízben, ami épp ellepi, só nélkül előfőzöm (kb. 45-60 perc alatt puhára fő).
3. A báránycsülköket, majd a malacfarkat forró serpenyőben olívaolajon körbepirítom. Mehet a cserép aljába, majd megszórom sóval. A serpenyőbe öntök még egy kis olívaolajat, megpirítom a finomra vágott hagymát, majd amikor megfonnyad, rádobom az előzőleg alaposan kinyomkodott, és késsel kissé felaprított boros káposztát (a levét használjuk el másra, ebbe az ételbe nem kell, mert túl savanyú lesz). Alaposan odapirítok neki. Amikor néhol kezd színe lenni, óvatosan hozzákeverem a babot, és szintén óvatosan sózom (a káposzta eleve sós), és mehet a cserépbe. Hogy jobban kitöltse a réseket, kicsit összerázogatom. A serpenyőből a pörzsanyagokat felkaparom egy kis alaplé segítségével, és beleöntöm ezt is az edénybe. Annyi húslevest vagy alaplevet öntök rá, hogy még éppen ne lepje el: a cserépben nincs párolgás, és nem levest akarunk. A bab főzővizéből is használhatunk. A szárazfűszereket gézbe töltöm, hozzákötöm a zöldfűszerekhez, és ezt a fűszercsomót is az edénybe dugom.
4. A cserepet 220 fokos sütőbe teszem, a tartalma kb. 40-50 perc alatt megforr, ezután visszaveszem a tűzet minimális fokozatra (ez nálam kb. 110-120 fok lehet), és még kb. 3-4 órát hagyom "sülni". 20 perccel a kitűzött idő lejárta előtt ellenőrzöm, hogy megpuhult-e a báránycsülök, ha igen, megszórom kiváló minőségű bükkfán füstölt pirospaprikával, egy kicsit összerázom az edényt, majd még egy kis időre visszateszem a sütőbe. hogy a paprika feloldódjon és elkeveredjen benne.
Utolsó kommentek