Néha a hirtelen ötletek a legjobbak, amelyet a mai vacsora jól példáz. Eredetileg egy lazacszelet sütését terveztem, hozzá valamilyen spárgás körettel. Egészen a pikkelyezéséig el is jutottam, amikor egyre erősebb lett bennem az érzés, hogy inkább lazacburgert, esetleg lazactatárt szeretnék enni. Azonnal abbahagytam a bőrös rész vakarászását, megnyúztam és pár perc alatt felaprítottam, innen már nem lehet visszaút. Végül még egyszer átgondoltam, és burger lett belőle. Kicsit rendhagyó, de pont ez lett benne a jó.
Hozzávalók (2 adag)
- 350-400 g lazacfilé
- só, bors
- 1 ek olívaolaj, diónyi vaj
- 6-8 szál zöldspárga
- 4-5 szál fehér spárga
- 1 ek olívaolaj
- 20 g vaj
- 1 citrom
- ketchup (házi)
- 1-2 szelet kovászos kenyér
1. A lazac szálkáit csipesszel kihúzogatom, a bőrét lenyúzom. Késsel kb. fél centis kockákra aprítom.
2. A zöldspárgákat eltöröm, ahol törik, onnantól nem fás. A fehérek alját levágom, majd meghámozom őket. Három részbe vágom őket.
3. Kisebb szelet kenyereket pirítok, amelyekre épp elfér majd az elkészült burger.
4. A lazacot enyhén sózom, frissen tört borssal ízesítem. Kisebb tálkában megformázom a két lazacburgert, majd forró serpenyőben, közepes lángon, kevés olívaolajon megsütöm. Amikor megfordítom, mellédobok egy darabka vajat. Oldalanként maximum 2 perc elég neki, amikor kész, előmelegített tányérra teszem, megszórom nagyszemű sóval, és meleg helyen pihentetem 5-10 percet.
5. A serpenyőből kiöntöm a zsiradékot, papírtörlővel kitörlöm. Visszateszem a tűzre, egy kevés olívaolajat csurdítok bele, erre jöhet a spárga, majd a vaj, és dobva-rázva megpirítom. A legvégén elzárom a tűzhelyet, ráfacsarom egy negyed vagy fél citrom levét, és a serpenyő maradékhőjén ismét dobva-rázva összeforgatom.
Utolsó kommentek