Kissé nehézkesen indult az év a blogon, mentségemre szolgáljon azonban, hogy hosszú idő után csak most jutok hozzá az anyagaimhoz, a tavaly év végi munkahely váltásom óta egy diszken pihentek, amelyhez nem volt gépem. Indítsuk az évet egy technikai jellegű poszttal. A csuka az egyik legérdekesebb édesvízi halunk. Sajnos sokan idegenkednek tőle, talán azért is, mert nem igazán közismert, hogyan lehet szálkamentesre filézni, és ugye a szálkák sokakat visszatartanak a halfogyasztástól. Hogy ez ezentúl ne lehessen akadály, íme a megoldás:
A csukát megtisztítjuk, ha szükséges, kisebb késsel lekapargatjuk, megmossuk, majd teljesen szárazra töröljük. Vágódeszkára helyezzük, és a közvetlenül a hát középvonala mellett filéző késsel hosszában bevágjuk a gerincig.
A nyakrészen bevágjuk, majd innen megindulva leválasztjuk a filét.
Ha ezzel megvagyunk, megfordítjuk a halat és megismételjük a műveletet a másik oldalon.
A filéről levágjuk az úszót, közben megformázzuk. De még nem végeztünk, mivel a filében van még egy szálkasor, amelyet eltávolítunk. A gerincvonal felett kb. 45 fokos szögben a hát iránya felé bevágást eszközlünk a filé teljes hosszában.
Kis gyakorlás után könnyű ráérezni, a szálkasor szinte vezeti a pengét.
Következő lépésben a nyaki résznél egészen felülről indítva – megint csak 45 fokos szögben – egy kis bevágást kanyarintunk, a szálka most is vezeti a kést.
Most már meg lehet fogni ezt a szálkás húsrészt, amelyet mindig húzunk magunk felé, miközben a pengét a szálkák mellett vezetve, a filé síkjára kb. 30 fokos szögben tartva kivágjuk a V-alakú szálkás csíkot.
Legvégül a hátsó úszó után, ujjbeggyel is kitapintható a szálkás rész, az előzőre merőleges irányban.
A végeredmény.
A másik félével elvégezzük ugyanígy a műveletet. Végül kapunk két teljesen szálkamentes halszeletet, ha ügyesek voltunk, kb. 50% körüli a veszteség, de a kimetszet darabokat se dobjuk ki, hanem a fejjel, gerinccel, úszókkal együtt fagyasszuk le, alaplében jó szolgálatot fog majd tenni.
Utolsó kommentek