Bár még nincs igazi szezonja, azért kapni édesköményt. Ez az egyik kedvenc zöldségfélém, amelyet nagyon szeretek halakhoz köretnek adni, közülük is különösen lazachoz. Persze tipikusan a gombhoz a kabátot esete forgott fenn, hiszen amikor megláttam a piacon az édesköményt, azonnal tudtam, hogy nem fogok neki ellenállni, ezután pedig ahelyett, hogy vettem volna például pontyot, ki kellett még autóznom a Metróba a megfelelő halat megvenni. Ott meg jó bőkezűen mértek, 40-45 dekát kértem, 60-at kaptam, ugye maradhat. Hogyne, mormogtam a bajszom alatt, ezért a hatalmas szelet a képen, hiszen csak ketten voltunk rá. Elbírtunk vele ... Visszatérve az édesköményhez, ezúttal most paradicsommal társítottam, mégpedig a Góliáttal, hiszen az első példányok már kezdenek anyósom kertjében beérni. A Góliát nem kifejezetten bőtermő fajta, nagyon hosszú a tenyészideje, azonban az íze mindenért kárpótolja a gondos gazdát, és ha igazán jók a termesztési körülményei, akár kilónál nagyobbakat is képes teremni.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 4-500 g lazacfilé
- só, bors, olívaolaj
- 1 édeskömény gumó
- 1 góliát paradicsom (kb. 400g, ha nincs góliát, akkor keressünk húsosabb, nem túl savas fajtát)
- 2 ek. kacsazsír
- só
- kapor, petrezselyemzöld
- tálaláshoz egy citrom vagy lime
1. A lazacot sütés előtt bő egy órával előveszem, lepikkelyezem, a szálkákat kihúzom belőle, és szárazra törölve kinn hagyom a pulton.
2. Az édeskömény felaprítom, először keresztben elfelezem, majd kb. 4-5 mm-es csíkokra vágom. A paradicsomot felkockázom.
3. Serpenyőt közepesen magas hőfokra hevítem, és pár csepp olívaolajon először a bőrös felét ropogósra sütöm (az elején finoman lenyomom) kb. 2-3 perc alatt, majd a szelet két oldalát is megkapatom egy picit, végül bőrös felével felfelé sütöm egy percet. Közben sózom, borsozom, amint kész előmelegített tálra szedem és 10 percet pihentetem.
4. A serpenyőt papírtörlővel kitörlöm, és nagy lángon kacsazsíron megpirítom az édesköményt. Amikor kezd színe lenni, hozzáadom a paradicsomot. ekkor már csak dobva-rázva összepárolom, a paradicsomot tulajdonképpen csak fel kell melegíteni. Végül megszórom finomra vágott kaporral és petrezselyemzölddel.
4. Tálaláskor adok hozzá negyed citromot, amivel elsősorban a lazacot érdemes locsolgatni, de ez elhagyható.
Utolsó kommentek