A mai napon megérkezik a Tour mezőnye Franciországba. Az első francia etap a sötömi északon (itt játszódik Dany Boon Isten hozott az isten háta mögött c. filmje) keresztül vezet, és a célállomás nem más, mint Boulogne-sur-Mer, az ország legnagyobb halászkikötője. Így a Tour de Serpenyő mai menüjében nem is lehet más, mint hal. Sokáig túrtam a netet, míg ezt ez egyszerű, de finom hallevest felleltem az egyik régiós honlapon. Mivel francia tudásom meglehetősen korlátozott, számos vicces pillanat okozott a Google fordítájának használata.
![]() |
Hozzávalók (4 adag)
- 1 kg tőkehalfilé
- kb. 1.5 l tengeri hal alaplé
- kis pohár fehérbor
- 1 fej vöröshagyma
- 1 nagyobb póréhagyma
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 2 szárzeller levélnyél
- 1 fűszercsomó (petrezselyemzöld, zsálya, babérlevél, kakukkfű)
- 1 citrom
- 200 ml crème fraîche (ha nincs, kb. egyharmad tejföl és kétharmad tejszín is jó)
- 1 ek. olívaolaj, 50 g vaj
- só, bors
- petrezselyemzöld
1. Nem volt tengeri hal alaplevem, de mivel szorgosan gyűjtögettem a halcsontokat, volt hozzá alapanyagom: mindenféle laposhalak, tengeri süllő és barramundi (na ez csak félig az) is. Feltettem kevés sóval és egy fej hagymával hideg vízben főni. Amikor kellett, lehaboztam, bő egy órát főztem, a végén leszűrtem.
2. A répát, gyökeret, 2x1 centis hasábokra vágtam, a vöröshagymát félfőre hosszában felvágtam, a póréhagymát, szárzellert fél-karikákra. Egy kanálnyi olívaolajon felolvasztom a vajat, és annyit hevítek rajta, hogy még ne égjen meg. Rádobom a zöldségeket és pár percet párolom rajta, majd sózóm, borsozom, hozzáadom a bort, kicsit elforralva belőle az alkoholt. Felöntöm annyi hal alaplével, hogy kb. fél-egy centire ellepje. 10 percet főzöm. Közben kiszedem a tőkehalfiléből a szálkákat, és 4-5 centi hosszú, 2-3 cm széles csíkokra vágom. Sózom, borsozom, hozzáadom a leveshez. Ha nem lepi el a lé, pótolom. Most már nagy lángon főzöm további 5 percet.
4. Szűrőkanállal óvatosan tálra szedem a halat és a zöldségeket, a fűszercsomót kidobom. Belefacsarom a lébe a citromot, majd beleöntöm a crème fraîche-t. Visszateszem a tűzhelyre, de épp csak annyira, hogy már ne forrjon fel, miközben habverővel összedolgozom. Tálaláskor először halat és zöldséget szedek a tányérba, majd rámerem a levet, végül megszórom frissen vágott petrezselyemzölddel.
Utolsó kommentek