A Tarka Bárka blogon nem engednek a 48-ból: nem meglepő módon az édesvízi halak az ehavi VKF témája. Halból nálam nincs hiány, az eheti halnapra készülve különösen szerencsés voltam, mert szép, egyenként 25-30 dekás pisztrángokat sikerült a piacon szereznem. Ezúttal kifiléztem őket, a két filét egymásra borítva fóliában sütöttem, a két szelet közé pedig fűszeres vajat kentem, amely sütés közben elolvadva ízesítette a halat. Egy kis ázsiai beütést is kapott a gyömbérrel és a lime héjával, illetve a mártásban a lime levével.
![]() |
Hozzávalók (3 adag)
- 3 db pisztráng (250-300 g/db)
- 20 g gyömbér
- 25 g vaj
- 1 nagyobb csokor kakukkfű
- 1-2 ek. olívaolaj
- 2 lime
- 500 g fehér spárga (lehetőleg rövidebb darabokat válasszunk)
- 300 g újkrumpli (a fürjtojás méretű a legjobb)
- 2 ek. olívaolaj
- 1 cs. fodros petrezselyemzöld
- 80 g vaj
- 2 tojássárgája
- 1 tk. méz
- csipet só
1. A pisztrángokat lepikkelyezem, papírtörlővel megszárítom. Óvatosan lefilézem, miután még egy szálkasor marad benne, amelyet csipesszel egyesével kihúzogatok (ujjbeggyel jól kitapintható). Sütés előtt egy órával kiveszem a halat hűtőből (a vajjal együtt).
2. Mindkét lime bőrét alaposan megmosom, szárazra törlöm, a héjukat lereszelem egy tálkába, majd a meghámozott gyömbért is hozzáreszelem. A kakukkfű ágairól lehúzom az apró levélkéket, közben kissé összemorzsolom, és ez is mehet a tálkába. Mindezt alaposan összedolgozom a puha vajjal. A halfiléket kívül-belül megsózom. Egy megfelelően széles alufólia darabot kiolajozok ecsettel, ráfektetem az egyik filét, megkenem a fűszeres vaj harmadával, majd ráfektetem a másik darabot. Pici olajat csorgatok rá, a fóliát borítékszerűen ráhajtom, óvatosan a tepsibe helyezem. Ugyanígy járok el a másik két pisztránggal is. 190 fokra előmelegített sütőbe teszem, kb. 25-30 perc alatt készre sütöm.
3. A krumplit lecsutakolom, párolóbetétre helyezem, meggőzölöm. A spárgákat megmosom, meghámozom, kb. 4 centis darabokra vágom, és amikor már kezd puhulni a krumpli (kb. 8-9 perc elteltével), a spárgát is beteszem a krumpli mellé puhulni. Nem kell teljesen készre párolni, 3-4 perc elég neki. Forró serpenyőben kevés olívaolajon először a krumplit kezdem pirítani, majd amikor kezd szép színe lenni, hozzáadom a spárgát, és összepirítom. A végén sózom, megszórom frissen vágott fodros petrezselyemzölddel.
4. A vajat folyamatos kevergetés mellett megolvasztom. A tojássárgáját habosra verem, hozzáadom a lime levét és a mézet. Gőz fölött folyamatos kevergetés mellett besűrítem, majd eldolgozom benne az olvasztott vajat (legjobb, ha az 50 fok körüli). Tálalásig melegen tartom (a gőzölő edényt feleresztem annyi hideg vízzel, hogy a víz kb. 55-60 fokos legyen, és erre visszahelyezem a keverőtálat, amelyet lefedek valamivel).
Utolsó kommentek