Gasztronómia szempontból a tél végi, kora tavaszi időszak a legnagyobb ellenségem, ilyenkor már és még szinte semmilyen friss alapanyaghoz nem lehet már hozzájutni. Egy szóval könnyen jellemezhető: spleen. Szerencsére néhány, a leveszöldségen, krumplin túl is értelmezhető hazai zöldségféle elérhető ilyenkor is, ezek közül az egyik kedvencem a feketeretek. Tipikusan randa és finom kategória, az élelmezési célokon túl a népi gyógyászatban is használják pl. a megfázásos betegségek kezelésében, illetve az emésztést segítő hatásai miatt. Ezúttal egy könnyű, gyors vacsora keretében filézett csirkecombokat sütöttem, ehhez adtam a feketeretket köretként.
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 2 db csirkecomb
- só, bors, olívaolaj
- 1 feketeretek
- 30 g vaj
- 100 ml csirke- vagy tyúkhúsleves
- 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél
- kb. 2 ek. furmintból készült borecet (Tokaji Borecet Manufaktúra)
- só, bors
1. A csirkecombot sütés előtt bő egy órával kicsontozom, és a pulton hagyom.
2. Közepes lángon a combokat kevés olívaolajon a bőrös felén sütöm kb. 4-5 percet, míg a bőre ropogós aranybarna nem lesz. Sózom, borsozom, megfordítom, és a húsos felén kb 2 percet sütöm, majd előmelegített tálra teszem a bőrös felével felfelé, amelyet ekkor sózok, borsozok. 10 percet hagyom pihenni, ennyi idő alatt elkészül a köret.
3. A retket meghámozom, fél centis hasábokra aprítom.
4. Serpenyőben vajat olvasztok, épp csak addig hevítem, míg enyhén felhabzik. Jöhet bele a feketeretek, a kés lapjával elnyomott fokhagyma és a babérlevél. Közepes lángon pirítom vagy inkább "melegítem" a vajban. 2-3 perc után hozzáadom az alaplevet, 1-2 percet forralom, majd jöhet a fűszerezés: sózom, borsozom, és rálöttyintek 2 evőkanálnyi finom borecetet. Összeforralom, a fokhagymát és a babérlevelet kidobom, lehet tálalni.
Utolsó kommentek