Amikor már javában megyünk befelé a télbe, egyre rosszabb kedvvel szoktam a piacon járkálni, ahogy látom a beszűkölőben lévő kínálatot. És most még Kánaán van, bele sem merek gondolni, milyen lesz február végén. Szóval kissé elárvultan bolyongtam a sorok között, mert csak annyit tudtam, hogy lazacfilét szeretnék sütni, és a kínálatot látva nem igazán jött az ihlet, míg nagyon helyes kis brokkolifejekre lettem figyelmes az egyik kedvenc termelőmnél. Egyszerre kivilágosodott, a dietetikusok álma is beteljesedett, az egyszerűség és a letisztultság jegyébén gőzölt brokkolit adok a lazachoz. A szép mélyzöld színe nagyon jól mutat a tányéron a lazac vöröses árnyalatainak komplementereként, és az ízek terén is jól kiegészítik egymást. Nem is kell mellé már más, csak egy negyed lime leve. Utólag annyira elégedett vagyok vele, hogy bátran merem ajánlani akár még az ünnepi asztalra is, aki nagyon cifrázni szeretné, a lime-ot lecserélheti egy citrusos, narancsos mártásra.
![]() |
Hozzávalók (3 adag)
- 600-650 g bőrös lazacfilé
- só, bors, olívaolaj
- kb 800 g brokkoli (lehetőleg kisebbek)
- só, olívaolaj
- 1 lime
A lazacfiléket sütés előtt másfél órával előveszem, megtisztítom, 6-7 cm széles szeltekre vágom, szárazra törlöm, kinn hagyom a pulton, hogy mire sütni kezdem, szobahőmérsékletű legyen.
A brokkoli rózsáit elválasztom a torzsától (abból lehet pl. alaplevet főzni), és párolóbetéten kb. 12 perc alatt puhára gőzölöm, félidöben sózom. Amikor kész van, pár csepp olívaoaljat cseppentek rá, de ez akár el is hagyható.
Serpenyőben közepesen erős lángon néhány csepp olívaolajon először a lazac bőrös felét sütöm kb. 3 percet, miközben a másik felét sózom, borsozom, majd átfordítom, további 70-80 másodpercet sütöm, közben a bőrös felét is megszórom egy kevés sóval és borssal. Előmelegített tálra szedem, 5-6 percet pihentetem tálalásig.
Utolsó kommentek