A halas ételek mostanában erősen túlsúlyba kerültek, de nem tehetek róla, sokszor volt hal, erről tudok írni. Persze volt más is, pl. sok kacsa, a múltkor egy hétig szinte csak kacsát ettünk mindenféle formában, de azok már mind voltak a blogon, nem rakhatom ki még egyszer. Legutóbb aztán kimentem a Metróba, és amint megláttam a gyönyörű, friss vörös tonhalat, nem is tudtam ellenállni. Igaz, a célom is valami ilyesmi volt, mert a piacon már bevásároltam, kaptam szép brokkolit és igazi vadon termett mezei csiperkét, ehhez kerestem halat. Kértem 60 dekát, amely először 95 lett, amit még sem hozhattam el, majd második nekifutásra 70. Határeset, elfogadom, ennek azonban az lett a következménye, hogy még mielőtt elkezdtem sütni a tonhal steakeket, 10 deka elpárolgott. Pedig tényleg, csak hajszálvékony szeleteket vágtam belőle ...
Hozzávalók (2 adag)
- 2 kisebb brokkoli (kb. 350 g)
- 4-5 deka vaj
- 1 babérlevél
- 1/2 ek almaecet
- 600 g vörös tonhal filé
- olívaolaj, vaj
- 1.5 tk zöldbors, só
- 120-150 g mezei csiperke (ha más nincs, jó a termesztett)
- 1 kisebb lilahagyma vagy mogyoróhagyma
- olívaolaj
- só, bors
A brokkolit egy babérlevél táraságában annyi sós-almaecetes vízben megfőzöm, amennyi még nem is lepi el. Kezdéskor csak a torzsáját rakom fel, majd a rózsáit kb. 10 perc múlva, és összesen elég negyed óra. A főzőlé egy részét félreteszem, a babérlevelet kidobom, és botmixerrel pürésítem. Ha túl sűrű lenne, egy kevés lével lehet lazítani (amit félretettünk), majd a végén eldolgozom benne a hideg vajat. Tálalásig meleg helyen tartom.
A gombát megmosom, megszárítom, egy kis finomra vágott lilahagymán megpirítom, a végén sózom, borsozom.
A halat két vastag szeletre vágom. Sütés előtt másfél órával kiteszem a pultra. Közepesen forró serpenyőben először a széleit pirítom meg, majd kb. 2-2 percet sütöm mindkét oldalát. A végén megszórom közepesen finomra tört zöldborssal, sózom, egy kevés vajat dobok a serpenyőbe, és megforgatom benne, így a bors is pirul egy picit, de nem ég meg.
Utolsó kommentek