Újabb halfélére bukkantam, mondhatni, "this is a beginning of a beautiful friendship…". Újdonsült barátom, a barramundi eredetileg ausztrál bennszülött, mint ahogy a neve is az (nagy pikkelyű hal). Életét sós vízben kezdi, majd az édesvizek felé veszi útját, de egyébként kiváló alkalmazkodóképességének következtében szinte mindegy neki, hogy a víz sós vagy sem, inkább csak a hőmérsékleti viszonyokra érzékeny. Tenyésztése emiatt nem egészen triviális feladat, de most a Jászkiséri Halas Kft. jóvoltából itthoni körülmények között sikerült ezt megoldani, és így a halat kedvelők - remélhetőleg minél szélesebb - tábora számára is hozzáférhető. A barramundi amellett, hogy finom, számos más, jó tulajdonsággal is rendelkezik. Az úszók és a hátuszony melleti részeket kivéve teljesen szálkamentes, filézése sem nehéz feladat. Húsa rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, ezért ha valaki egészségesen szeretne táplálkozni, feltétlenül ott a helye az étrendjében.
Meglehetősen izgatottan vártam tehát a barramundival való találkozást, és első alkalommal csak óvatosan, egy általánosan bevethető, egyszerű és jól bevált módszerrel próbálkoztam. Ez pedig mindössze annyi, hogy citromkarikákat és sok zöldfűszert (most kakukkfüvet) teszek a megsózott, megborsozott hal hasába, meglocsolom olívaolajjal, és alufóliában megsütöm. Köretnek bulgursalátát, azaz taboulleh-t adtam hozzá. Még mielőtt bárki tiltakozna, hogy ez nem teljesen authentikus, jelzem, hogy valóban nem, de ennek ellenére megközelítőleg mégis hasonlít rá, és jó. Ezúttal egy kis pirított dióval dobtam fel, amely ad neki egy kis ropogós textúrát, és egyébként is jól harmonizál a barramundival.
Hozzávalók (3-4 adag)
- 1 egész barramundi (kb. 1.2 kg)
- 1 citrom
- nagy csokor friss kakukkfű
- só, bors, olívaolaj
- 150 g bulgur (ez most barna, ez is nagyon finom)
- 20 g vaj
- 300 ml víz
- 1 nagyobb egész paradicsom (lehetőleg ne túl savas és ne lédús fajta legyen)
- 4 szál újhagyma
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 1 nagyon kis fej fodros saláta
- néhány szál menta levelei
- 1/2 csésze dióbél
- 1/3-1/4 magozott chili
- 3-4 ek jó minőségű, lágy olívaolaj
- csipet só
- 2 citrom leve
A halat megtisztítom, szárazra törlöm, egy órát hagyom a pulton. Még egyszer áttörlöm, kívül-belül sózom, borsozom, a hasába töltöm a citromkarikákat és a kakukkfüvet. Alufóliára helyezem, meglocsolom olívaolajjal, légmentesen lezárom a fóliát, és berakom az előmelegített sütőbe. Egy ekkora hal kb. 45-50 perc alatt készül el, ha a szeme teljesen kifehéredett, akkor jó.
A bulgurt sokan csak leöntik forró vízzel, én azonban szeretem megfuttatni egy kis vajon, attól még jobb íze lesz, egy kicsit megsózom, majd felöntöm vízzel, 1-2 perc alatt felforr. Elzárom a tüzet, lefedve hagyom 25 percet, villával átforgatom. Előkészülök a továbbiaknak. A salátát megmosom, vízmentesítem (ha nincs salátacentrifuga, alaposan le kell rázni róla a vizet), 3-4 cm-es darabokra tépkedem a leveleit. A mentalevélkéket is széttépkedem. Az újhagymát felaprítom, a zöldjét is hozzáadom. A paradicsomot 1 cm-esre felkockázom. A chilit amennyire csak lehet, késsel finomra vágom. A diót forró serpenyőben megpirítom, felréteszem. A serpenyőt kitörlöm, kevés olívaolajat öntök bele, majd rádobom a paradicsomot, az újhagyma fehér részét, és a chilit. Már el is zárom a tüzet, tényleg csak annyi kell neki, hogy a külső rész kicsit piruljon, illetve felmelegedjen, de nem kell, hogy szétessen. Végül összerakom a salátát, vágott petrezselyemzöldet, néhány evőkanálnyi olívaolajat és 2 citrom levét adom még hozzá, óvatosan összeforgatva. A diót kicsit széttördelem, de csak közvetlenül tálalás előtt teszem bele. Amint kész a hal, 5-10 percet pihentetem tálalás előtt.
Utolsó kommentek