Minek nevezzelek? Sokáig gondolkoztam rajta, végül talán a curry használata a leghelyesebb, hiszen ebbe a ételhalmazba nagyon sok minden belefér. Az alapötletet Piszke blogkóstolós csirke tikkája adta, amely nagyon ízlett, és miközben egy klicsit kuktáskodtam neki a blogkóstoló előestéjén, összeállt a fejemben, hogyan készítenék egy hasonló ételt. A mell helyett a csirkecomb még jobb választás is hozzá, sokkal szaftosabb tud maradni, illetve ugyanaz és mégis két teljesen más étel, attól függően, mikor fogyasztjuk. Közvetlenül készítés után még ropogós a bőre, másnapra ez már nem igaz, viszont az ízek akkor érnek össze igazán. Érdemes kipróbálni, és ne féljünk a csirkecombtól, olcsóbb is és ízesebb is!
![]() |
Hozzávalók (8 adag)
- 8 csirkecomb
- 3 lime
- 1 kg lágy, nem savas paradicsom (pl. San Marcanzo típusú)
- 400-500 ml kókusztej
- 1 tk lepkeszegmag, 1 tk szecsuáni bors, 1 tk feketebors, ½ tk rózsabors, ½ tk fehérbors, 4 szem zöld karamom, 4 nagyobb szem szegfűbors, 3 szem szegfűszeg, 1/3 rúd fahéj, kis darab cassia fahéj, ½ csillagánizs, 1-1 ½ tk római kömény, 1 tk édesköménymag, 1 ½ tk koriandermag
- 100 g gyömbér
- 1 nagy fej fokhagyma
- 1 csili
- kb. ½ kk cayenne-i bors
- 2 közepes fej lilahagyma vagy salotta
- olivaolaj
- 400 g rizs
- 30 g vaj
- petrezselyemzöld, korianderzöld
Előző nap kicsontozom a csirkecombokat. Kimérem a fűszereket, a felét mozsárban megtöröm, öntök rá kb. 3-4 evőkanálnyi olivaolajat, belefacsarom egy lime levét, összedolgozom. Egyenletesen bekenem vele a csirkét, zárható edényben beteszem a hűtőbe. Azért nem teszek joghurtot a pácba, mert így ropogósra tudom sütni a csirke bőrét.
Másnap vizet forralok, belemártom a paradicsomokat, lehúzom a héját, majd apróra darabolom. Forrás után közepes lángon időnként kevergetve széfőzöm, felére besűrítem. A fűszerek másik felét mozsárban finomra töröm. A gyömbért lereszelem, fokhagymát és a hagymát finomra vágom. Nagyobb lábasban 6-7 evőkanálnyi olivaolajat hevítek, megfuttatom rajta a hagymákat és a reszelt gyömbért, majd a fűszerkeveréket is. Hozzáöntöm a besűrített paradicsomot, és a kókusztejet. A csípősség végett egy finomra vágott, kimagozott csilit és egy fél kávéskanálnyi cayenne-i borsot adok hozzá. Pár percet forralom, végül belereszelem a megmaradt két lime héját, belefacsarom a levét is. Serpenyőben közepesen magas lángon több menetben kisütöm a csirkét, először a bőrös felén 4-5 percet, míg szép aranybarna, ropogós nem lesz, majd a másik felén is, közben sózom mindkét oldalát. Amikor elkészült, mérettől függően háromba-négybe vágom, beledobom a szószba, újraforrás után még 1-2 percet csendes tűzön összefőzöm. Párolt rizzsel, vágott petrezselyemzöld és korianderzöld keverékével megszórva tálalom.
Utolsó kommentek