Mostanában többször is volt nyúl, de mindig elmaradt a posztolása, ez van, amikor az ember a bőség zavarával küzd. Az ínséges időkben persze milyen jól jönne egy ilyen hálás téma. Hálás mindenképpen, mert a nyúl finom és egyszerű elkészíteni, szinte el sem lehet rontani. Egyedül arra kell odafigyelni, hogy túlságosan hosszú ideig ne hőkezeljük, mert menthetetlenül kiszárad. Érdemes főbb alkatrészeire szétszedni, előre lepirítani, majd utána a gerincet később a sütőbe rakni, mert a comboknak, nyakas résznek maximum egy óra kell, de a gerincnek fél óra is elegendő.
![]() |
Hozzávalók (5-6 adag)
- 1 "zsenge" nyúl (kb. 1.2 kg)
- 1 marék zöldfűszer (ezúttal néhány babérlevél, kakukkfű, majoránna)
- só, bors, olivaolaj
- 4 sárgarépa
- 1-2 petrezselyemgyökér
- 1 kisebb karalábé
- 4-5 közepes újhagyma
- 1 nagy fej fokhagyma
- 250 g gersli
- 1 kg tőérett paradicsom
- 2-3 kisebb lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 1 marék bazsalikomlevél
- 1-2 ek érlelt almaecet
- 1 tk méz
A paradicsomsalátának jót tesz, ha 1-2 órát áll a sütőben, érdemes hát azzal kezdeni. A paradicsomot felkockázom, a lilahagymát félfőre vékonyan felkarikázom, a fokhagymagerezdeket papírvékonyra szeletelem. Salátástálba dobálok mindent (a bazsalikomot is), enyhén sózom, borsozom, meglocsolom egy kevés érlelt almaecettel, olivaolajjal, egy teáskanál mézzel, összeforgatom, és a hűtőbe rakom.
![]() |
A zöldségeket megtisztítom, hasábokra vágom, a fokhagymát a külső héjában hagyom, a kiolajozott tepsibe dobom, sózom, meglocsolom kevés olivaolajjal, lefóliázva 25-30 perce 220 fokos sütőbe teszem. Eközben a nyulat szétdarabolom, nagy lángon kevés olivaolajjal serpenyőben lepirítom, sózom, borsozom. A nyúl a szokottnál egy árnyalatnyival komolyabb sózást is megkíván. Kiveszem a tepsit, a zöldségekre szépen elterítem a zöldfűszereket (nem kell aprítani), rá a nyulat (kivéve a gerincet), visszafóliázom, mehet sülni kb. 55-60 percre, a hőfokot visszaveszem 180 fokra. Félidőben leveszem a fóliát, jöhet a gerinc, készre sütöm, majd tálalásig 10 percet pihentetem. A gerslit kevés olivaolajon megfuttatom, felöntöm kétszeres mennyiségű vízzel és lefedve készre párolom.
Utolsó kommentek