Szombat=halnap. Ezúttal pedig nagyon-nagyon halnap. Néhány kedves gasztroblogger társaságában volt szerencsénk részt venni a Metro Vevőakadémia halas kurzusán, ahol OceanCowboy elméleti és gyakorlati előadásán túl mindenki készített egy halas vagy tengeri herkentyűs ételt (beszámoló később). Természetesen mindenki dugig ette magát, végül mindnyájan egy-egy méretes lazaccal távoztunk. Aznapra nekem még nem volt elég, (igaz, Gabojsza is így volt vele) és a kifilézett lazac gerincéről és egyéb nyesedékeiről levadásztam annyi halhúst, amelyből két méretes lazacburgerre futotta. Sajnos arra már nem volt időm, hogy a bucit is magam süssem, ezt hazafelé menet a pékségben vásároltam. No és otthon jöttem rá, hogy nincs ketchupom (sosincs). Nem is baj, most nyert igazi értelmet Toma zöldparadicsom lekvárja, sokkal jobb volt, mintha ketchupot használtam volna!
Hozzávalók (2 adag)
- 2 nagy buci
- 400 g bőr nélküli lazacfilé (a zsírosabb részek is jöhetnek)
- 1 tk finomra vágott kakukkfű
- frissen őrölt tarkabors
- só
- 2 tk olivaolaj
- 1 marék rukola
- 1 kisebb lilahagyma
- 1 tőérett paradicsom
- 2-4 tk dijoni mustár
- 4 tk zöldparadicsomlekvár
A lazacot 2-3 mm-es kockákra aprítom. Óvatos, de határozott mozdulatokkal összedolgozom a sóval, finomra vágott kakukkfűvel, frissen őrölt borssal és egy csurdításnyi olivaolajjal. A serpenyőt felrakom a legnagyobb lángra, majd amikor felhevült, a félbe vágott bucik belső felét megpirítom. Kitörlöm a serpenyőt, kevés olajat öntök bele. Egy széles tálkába teszem a hal felét (kb. 20 dekányi), kicsit tömörítem, elsimítom a tetejét, majd a tenyerembe ütöm, még egyszer óvatosan formázom, és a serpenyőbe helyezem. Mindkét felét kb. 2-2 percet sütöm közepesen magas láng használata mellett. Amikor jónak ítélem, tálra teszem, és 2-3 percet pihentetem. Addig a zsemlékre helyezem a rukolát, dijoni mustárt csorgatok rá, majd erre jön a lacazburger, amelyet megkenek a paradicsomlekvárral. Jöhet rá néhány vékony szelet lilahagyma és egy paradicsomkarika. Majdnem jobb, mint a hagyományos hamburger, érdemes kipróbálni!
Utolsó kommentek