Szombat=halnap. Ezúttal pedig nagyon-nagyon halnap. Néhány kedves gasztroblogger társaságában volt szerencsénk részt venni a Metro Vevőakadémia halas kurzusán, ahol OceanCowboy elméleti és gyakorlati előadásán túl mindenki készített egy halas vagy tengeri herkentyűs ételt (beszámoló később). Természetesen mindenki dugig ette magát, végül mindnyájan egy-egy méretes lazaccal távoztunk. Aznapra nekem még nem volt elég, (igaz, Gabojsza is így volt vele) és a kifilézett lazac gerincéről és egyéb nyesedékeiről levadásztam annyi halhúst, amelyből két méretes lazacburgerre futotta. Sajnos arra már nem volt időm, hogy a bucit is magam süssem, ezt hazafelé menet a pékségben vásároltam. No és otthon jöttem rá, hogy nincs ketchupom (sosincs). Nem is baj, most nyert igazi értelmet Toma zöldparadicsom lekvárja, sokkal jobb volt, mintha ketchupot használtam volna!
![]() |
Hozzávalók (2 adag)
- 2 nagy buci
- 400 g bőr nélküli lazacfilé (a zsírosabb részek is jöhetnek)
- 1 tk finomra vágott kakukkfű
- frissen őrölt tarkabors
- só
- 2 tk olivaolaj
- 1 marék rukola
- 1 kisebb lilahagyma
- 1 tőérett paradicsom
- 2-4 tk dijoni mustár
- 4 tk zöldparadicsomlekvár
![]() |
A lazacot 2-3 mm-es kockákra aprítom. Óvatos, de határozott mozdulatokkal összedolgozom a sóval, finomra vágott kakukkfűvel, frissen őrölt borssal és egy csurdításnyi olivaolajjal. A serpenyőt felrakom a legnagyobb lángra, majd amikor felhevült, a félbe vágott bucik belső felét megpirítom. Kitörlöm a serpenyőt, kevés olajat öntök bele. Egy széles tálkába teszem a hal felét (kb. 20 dekányi), kicsit tömörítem, elsimítom a tetejét, majd a tenyerembe ütöm, még egyszer óvatosan formázom, és a serpenyőbe helyezem. Mindkét felét kb. 2-2 percet sütöm közepesen magas láng használata mellett. Amikor jónak ítélem, tálra teszem, és 2-3 percet pihentetem. Addig a zsemlékre helyezem a rukolát, dijoni mustárt csorgatok rá, majd erre jön a lacazburger, amelyet megkenek a paradicsomlekvárral. Jöhet rá néhány vékony szelet lilahagyma és egy paradicsomkarika. Majdnem jobb, mint a hagyományos hamburger, érdemes kipróbálni!
Utolsó kommentek