Kezdjük a hetet egy jó kis fagylalttal, már csak azért is, mert még szezonja van a piszkének. Ezúttal eltértem szokásomtól, nem szorbetet készítettem, hanem igazi fagyit, meghozzá jó sok tejszínnel. A piszke egyébként is annyira savas, hogy jót tesz neki egy kis lágyítás. Hogy legyen egy kis csavar benne, zöld kardamommal és fahéjjal fűszereztem, de nem szabad túlzásba vinni, épp csak egy kicsit kell, hogy érződjön rajta, így nagyon pikánsra sikeredett.
![]() |
Hozzávalók
- 600 g piszke
- 250 ml tejszín
- gyümölcscukor vagy nádcukor ízlés szerint (3-4 ek.)
- 1-2 szem zöld kardamom (csak a mag)
- 1/2 rúd egész fahéj
- 100 ml könnyű, száraz fehérbor (pl. Irsai)
A piszkét megmosom, megtisztítom, a borral, cukorral, fűszerekkel együtt felteszem főni. Elég, ha csak felforr, és megrepednek a szemek, máris elzárhatjuk a tüzet. Hozzáadom a tejszínt, lepasszírozom, hogy a magja, héja ne kerüljön bele. Vízfürdőben, majd a frigóban lehűtöm. Amikor már eléggé kihűlt, fél órára beteszem a fagyasztóba, hogy a széle kezdjen dermedni, és mehet a fagyigépbe. Szégyen, gyalázat, két adagra lett csak elég :)
Utolsó kommentek