A hétvégi blogkóstoló után kongó hűtő várt rám otthon. Azaz "csak" majdnem teljesen üres, mert volt benne 50 darab tojás némi csípős-paprikás szalámival, de egész héten mégsem élhetek rajta, azért tegnap reggel a piacon kezdtem a napom. Szerdán általában pangás van, ennek ellenére izgalmas dolgokat vásároltam össze. Szinte már majdnem elkapott a mohóság, mert összeállt a koncepció, és ilyenkor lelkesedésemben képes vagyok túlvásárolni. Ez az étel a hús nélkül is megállja a helyét, vega verzióban is érdemes kipróbálni. A fűszerezésben eleinte voltak kétségeim, hogy a valóságban működni fog-e úgy, ahogy elterveztem, de amikor megkóstoltam, igencsak elégedett voltam: a menta nem erősen, de érezhető volt, a kapor pedig csak épp a háttérben adta hozzá a magáét.
![]() |
Hozzávalók (4 adag):
- 4 egész csirkecomb
- só, bors, olívaolaj
- 300 g vajbab
- 400 g ropogós cseresznye
- 600 g zöldborsó
- 1 újfokhagyma
- 1 főzőhagyma
- 400 g újkrumpli (ez most kiflikrumpli)
- 1 ek. olívaolaj
- 40 g vaj
- 7-8 mentalevél
- kis csomó kapor (fél kisujjnyi)
A csirkecombokat kicsontozom, vékonyan bekenem olívaolajjal, borsozom, amíg előkészülök, kinn hagyom a pulton. A zöldborsót kifejtem (a hüvelyét nem kell kidobni, finom alaplé készíthető belőle), a krumplit lecsutakolom, a vajbab felső végeit levágom, felezem. A hagymákat félfőre vágom, hosszában felcsíkozom. A cseresznyét kimagozom.
Nagyobb lábasban 1 liter vizet teszek fel forrni, majd párolóbetéten meggőzölöm az újkrumplit, negyed óra elég neki. (Ezt a műveletet érdemes az előkészületek között elvégezni, mondjuk a borsófejtés és a cseresznyemagozás között.)
Vastag falú serpenyőt hevítek, és közepesen erős lángon pár csepp olívaolajon megsütöm a csirkecomb filéket. Először a bőrös felükön 5-6 percig, míg ropogós aranybarna nem lesz, majd a másik felét kb. másfél percig. Mindkét oldalát sózom, és előmelegített tálon pihentetem, míg mindennel elkészülök.
Amikor a krumpli megpuhult, félreteszem, gőz alá teszem a vajbabot, majd 4-5 perc múlva jöhet rá a zöldborsó (újabb 4-5 percre mehet a gőz). Eközben a serpenyőből kiöntöm a csirke kisült zsírját, csak egy nagyon keveset hagyok, megpirítom rajta a hagymákat. Amikor színe lesz, enyhén sózom, és félreteszem. Most kitörlöm a serpenyőt, vajat olvasztok, erős láng mellett addig pirítom a cseresznyét, hogy a szépen karamellizálódjon, de még a tartása megmaradjon. Újabb törlés, most több vajat olvasztok, és közepes lángon a barnuló vajon megpirítom a krumplit, majd ráborítom a vajbabot és a borsót, 1-2 perc alatt összesütöm. Végül minden jöhet bele a serpenyőbe, megsózom, 1 percig folyamatosan rázogatva pirítom, végül megszórom a finomra vágott zöldfűszerekkel és tálalok. Mentalevéllel díszítem.
Utolsó kommentek