A katarzis részemről ezúttal elmaradt - de minden jó, ha a vége jó. Azt hiszem, ebben a mondatban tömören minden benne van. Az étel, amellyel a rendezvényre készültem, egy baleset folytán nem teljesen úgy sikerült, ahogy terveztem. Hogy így alakult, csak magamnak köszönhetem, hiszen hagytam, hogy (részben) lebeszéljenek az eredeti, jól átgondolt, de "tábori körülményekkel" nehezített elképzeléseimről, amelynek az lett a végeredménye, hogy az egyik fontos komponens, a besamel teljes mértékben a szemétben landolt. A helyzetet Eszter, Dóra és Bence mentették meg a pótlásra hozott tejszínnel és a fűszerekkel. Ezúton is szeretném nekik még egyszer megköszönni a segítséget! Ezen a ponton erős kétségeim voltak, hogy egyáltalán ki tudok-e valamivel állni, de pótlásra kapott alapanyagoknak és a szakácstanuló segédem ügyes és hathatós közreműködésének hála, óriási hajrával hoztuk a lehetetlent. No de újabb akadály merült fel, ezen a napon valószínűleg "nem volt rajtam sapka": a három helyszínen lévő ipari sütőből kettő fehér zászlót lengetett. Így Limarával és Gabojszával közösen osztoztunk a Hegylakón (csak egy maradhat), erre viszont tényleg nem lehetett panasz, úgy sütött, mint az álom és szerencsére a kapacitása legtöbbször elbírta hármunk igényeit is.
Végül negyed kettő magasságában sikerült az első adag étellel kiállnom. Ahogy sorra érkeztek a vendégek, ismerősök, barátok, egyre kevesebb időm (és kedvem) maradt az aggodalomra, sikerült elfelejtenem a bosszúságot. A nap vége pedig már tényleg felidézte a legutóbbi blogkóstoló sokkal lazább, közvetlen, baráti hangulatát. Este 6-7 körül jutottam el odáig, hogy végre megreggeliztem: jó néhány fogást végigkóstoltam, szerintem túlzás nélkül kijelenthető, hogy mindenki nagyon odatette magát, finom ételek készültek.
És végül, a "balesetnek" köszönhetően egy jó tapasztalattal is gazdagodtam: a lasagne felső tésztarétege a sós-fűszeres tejszínnel 2-3 órát megáztatva (majd sütés előtt újból meglocsolva vele) a sajttal együtt egészen kiváló textúrát ad. Ezen még érdemes lesz kísérletezni.
![]() |
Fotó: Dining Guide |
Most pedig jöjjön a recept:
Hozzávalók (tisztítás utáni nettó mennyiség kb. 32*40-es tepsi)
- 450 g sárgarépa
- 350 g petrezselyemgyökér
- 300 g szárzeller
- 200 g bébicukkini
- 150 g karfiol
- 1 ½ fej (új)fokhagyma
- 200 g spenót
- kb. 2 dl olívaolaj
- 40 g vaj
- 180-200 ml száraz fehérbor
- só
paradicsomszósz
- 1500 g hámozott paradicsom
- 250 g tej
- 2 közepes fej lilahagyma
- kb. ½ fej fokhagyma
- 60 ml olívaolaj
- 2 csillagánizs
- kisebb csomó a szárzeller zöldjéből
- 1-1 cs. zeller- és petrezselyemzöld
- 400 g mozzarella
- 750 g lasagne tészta (száraz)
- 250 g grana padano DOP
besamel
- 1000 g tej
- 80 g vaj
- 45 g liszt
- 1-1 ½ szerecsendió
- kb. 4-5 g tarkabors
- só
- 40 g grana padano
pesto
- 1 tő zsenge bazsalikom levelei
- 25 g mandula (egész, hántolt)
- 35 g grana padano DOP
- 100 ml dél-olasz olívaolaj (pl. Montecchia)
Két fej lilahagymát és néhány gerezd fokhagymát finomra vágok, olívaolajon üvegesre párolom. Hozzáöntöm a tejet és a paradicsomkonzerveket, az egész paradicsomokat kézzel morzsolom szét. A szárzeller, zeller és a petrezselyem zöldjéből, valamint két csillagánizsból készült fűszercsomót hozzáadom. Megsózom, majd csendes tűzön, fedő alatt, időnként kevergetve bő egy órát rotyogtatom, végül a fedőt levéve az eredeti mennyiség háromnegyedére sűrítem.
A zöldségeket kb. 3-4 mm-esre kockázom. Olívaolajon kisebb adagokban megpirítom, sózom, felöntöm egy kevés borral, amelyet elforralok. Átborítom nagyobb edénybe, majd amikor végeztem a pirítással, egy kevés bort forralva alatta, 7-8 percig lefedve párolom.
A spenótot laskára vágom. Kevés olívaolajon vajat olvasztok, megfuttatom a durvára vágott fokhagymát, és megfonnyasztom rajta a spenótot. Óvatosan összekeverem a többi zöldséggel.
Híg besamelt készítek. Vajon megfuttatom a lisztet, felöntöm tejjel, miközben habverővel kevergetem, hogy ne legyen csomós. Amikor kezd sűrűsödni, enyhén sózom, hozzáadom a frissen reszelt szerecsendiót, törött borsot. Besűrítem, végül eldolgozom benne a frissen reszelt grana padanót.
Nagyméretű, lehetőleg egyenes és magas falú tepsit vékonyan kiolajozok. Alulra vékonyan elterítek egy kevés paradicsomszószt. Lefektetek egy réteg lasagne tésztát. Ahová nem fér be egy egész lap, oda kézzel szabok darabokat: nehéz, éles késsel óvatosan többször is megvágom, ahol kell, majd kézzel eltöröm, jó esetben a bevágás mentén válik ketté. A tésztára egyenletes, vékony paradicsomszósz réteget terítek, megszórom zöldségekkel, habkanállal elsimítom. Egyenletesen besamelt locsolok rá, és jöhet az újabb tésztaréteg. Középtájon a zöldségekre teljes fedésben egy sor mozzarella karikát is rakok. Legfelülre tészta kerül, vékonyan megkenve besamellel, a tetejére rászórom a reszelt sajtot. Közepesen magas hőfokon - sütőtől függően - kb. 40-50 perc alatt készre sütöm, mikor a sajt megpirul a tetején, kész van. Tálalásig 15-20 percet pihentetem.
Tálalás előtt előkészítem a pesztót. A mandulát serpenyőben megpirítom, amint kihűlt, turmixgépben olívaolajjal enyhén darabosra turmixolom (aprítóban még jobban működik), végül jöhet bele a bazsalikom és a reszelt sajt. Nem kell simára dolgozni, jobb, ha kicsit rusztikus, darabos marad. Minden adag mellé a tányérra húzok egy pesztócsíkot.
Utolsó kommentek