Az idén András barátommal - néhány nap eltéréssel - kerek évszámot ünnepeltünk, ennek alkalmából közös lakomát tartottunk. Sikerült egy bárányt szerezni, így adott volt a menü, a sütésre érdemes darabokat elraktuk, és a többi a kondérban végezte (a máj és a vese hagymásan megpirítva előétel lett). Na és ha már az utóbbi időben beleszerelmesedtem a turbolyába, más szóba sem jöhetett, még ha a társünnepeltnek voltak is fenntartásai - amelyek végül alaptalannak bizonyultak. Igazán jó végre, hogy egy kicsit el lehet felejteni a fűszeres szekrényt és csak zöldfűszereket használni.
Hozzávalók (25 adag)
- egy bárány (hátsó comb, gerinc sütésre)
- 1.5 liter olaszrizling
- kb. 2 liter zöldség alaplé
- 1 fűszercsomó (turbolya, újhagyma, petrezselyemzöld, 3-4 babérlevél, zellerzöld, 1-2 ág rozmaring)
- 5 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 250 ml tejszín
- 450 g tejföl
- 2-3 ek étkezési keményítő
- 1 nagy csokor turbolya
- olívaolaj, só
- 1 kg juhtúró
- 12 tojás
- 12 száraz zsemle
- 3 ek. medvehagyma pesto
- 1 szerecsendió
A bárányt aránylag nagy, lehetőleg egyforma súlyú darabokra vágom, és a csontokkal együtt, nagy láng használata mellett, serpenyőben olívaolajon kis adagokban megpirítom. Ugyanebben a serpenyőben üvegesre párolom a hagymát is, majd sózom, felöntöm borral, felkapargatom a pörzsanyagokat. A kondér aljára teszem a csontokat, majd erre összerakok mindent, felöntöm a borral és annyi alaplével, hogy még épp ne lepje el. Forrás után csendes tűzön kb. három órát főzöm. Lefedeni nem kell. Amikor készre puhult, a tejfölt, tejszínt és a keményítőt eldolgozom, óvatosan behabarom, és hozzáadom a finomra vágott turbolyát.
Egy órával azelőtt, mire a bárány elkészül, sok vizet teszek fel forrni. A száraz zsemléket nejlonzacskóban sodrófával porrá töröm. Eldolgozom a juhtúróval, a tojással, végül a medvehagyma pestoval és a frissen reszelt szerecsendióval. Apró diónyi gombócokat formázok belőle, és kifőzőm.
1-2 szelet bagettel vagy ciabattával tálalom. Egy könnyű rozé vagy olaszrizling jól illik hozzá.
Utolsó kommentek