Nem kenyerem az eszperente, eme eledel elnevezése véletlen kerekedett. Még december közepe táján kaptam Pirostól egy zacskó gyanús kinézetű, szürkés színű magot. Nem hozott különösebben lázba, elpakoltam a spájzba, míg nemrégiben pakolászva figyelmes lettem rá. Egyszer élünk, próbáljuk ki. Ráguglizva kiderült, hogy igen ősi, mára méltatlanul elfeledett kultúrnövényünk a lednek. Mostoha körülmények között is bőtermő hüvelyes. Készítési módja hasonló a babhoz vagy a csicseriborsóhoz. Úgy tapasztaltuk, az íze is a csicseriborsóra emlékeztet, talán komplexebb annál, és a vastag héja és textúrája miatt kicsit olyan érzésem volt, mintha óriásira nőtt kukoricaszemeket rágcsálnék. Első alkalommal biztosra mentem, töltött-sült gyöngyöshoz köret gyanánt sólet-szerű ételt készítettem belőle, amelyet aztán hét közben főételként is fogyasztottam, mert így is nagyszerűen megállta a helyét. Érdemes kipróbálni, nálunk biztosan többször is elő fog fordulni, nagyon megtetszett. Mellesleg jegyzem meg, hiába vettem aranyáron a MasterGood-féle tanyasi gyöngyöst, alaposan mellényúltam vele, meg sem közelítette az elvárható minőséget. Határozottan tápos íze volt.
Hozzávalók
- 600 g szegeletes lednek
- 4 nagy petrezselyemgyökér
- 1-2 nagyobb sárgarépa
- 3 közepes fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 doboz paradicsomkonzerv
- 1 doboz magos vörös olívabogyó (Kalamata, kb. 300 g)
- 1 marék kerekszemű rizs
- 1 tk feketebors, 2 tk római kömény, 1 tk édeskömény mag, 1/2 tk szecsuáni bors, 1/2 tk lepkeszegmag
- 2 ek chipotle konzerv (füstölt jalapeno)
- só
- 4-5 ek olívaolaj
- 1 gyöngyös
- 2 zsemle
- kb. 70 ml tej
- 1 sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma
- 60-70 ml bor
- 1 kk cassia fahéj, 2 kk édeskömény mag, 1 kk koriander mag, 1 tk zöldbors, 1/2 tk rózsabors, só
- kisebb csomó petrezselyemzöld
- olívaolaj
A ledneket megmosom, fél napra bő vízben beáztatom, felhasználás előtt leöntöm róla a vizet. A petrezselyemgyökeret és a répát nagy hasábokra aprítom. Bő olívaolajon üvegesre párolom a finomra vágott lilahagymát és fokhagymát, majd megfuttatom rajta a finomra tört fűszereket. Hozzáadom a gyökeret és a répát, és 2-3 perc alatt összepirítom. Végül jöhet a lednek és a paradicsomkonzervek, az egész paradicsomokat csak kézzel szétnyomkodom. Felöntöm annyi vízzel, hogy ujjnyira ellepje, sózom, és forrás után legkisebb lángon puhára főzöm. Néha átforgatom, hogy ne égjen le, ha szükséges, pótolom a vizet. Mikor majdnem megpuhult, beleszórok egy marék rizst, így krémesebb lesz. Húsz perc múlva hozzáadom az olívabogyókat (a levéből is öntök egy keveset), a chipotlé konzervet, illetve egy kevés fűszerkeveréket, amelyet az elején megtartottam. Így sokkal intenzívebb lesz. Összeforralom és tálalom.
A gyöngyöst gázon megpörkölöm, alaposan leöblítem, szárazra törlöm. A fűszereket finomra töröm, megfelezem. Olívaolajon pár percet pirítom a finomra vágott hagymát és a felkockázott sárgarépát. Sózom, fűszerezem, felöntöm a borral, amelyet elforralok. Félrehúzom a tűzről, hagyom hűlni. A száraz zsemléket zacskóban sodrófával összetöröm, hozzáadom a serpenyő tartalmát, a tejet, egy tojást, és egy kevés vágott petrezselymet, az egészet összedolgozom. Jó evőkanálnyi sót összekeverek a maradék fűszerkeverékkel, kívül-belül bedörzsölöm vele a jómadarat. Megtöltöm, bevarrom, kiolajozott vastag falú cserép- vagy kerámiatepsibe teszem. Meglocsolom olívaolajjal, fóliával lefedve 180-190 fokos sütőbe teszem. Egy órát sütöm, majd 20 percet fólia nélkül, legnagyobb hőfokon pirítom. Tálalásig 15-20 percet pihentetem.
Utolsó kommentek