Nemrégiben oda jutottam, hogy egyáltalán nem kívántam a húst. Nálam különösen szokatlan jelenségről van szó, de néha előfordul, most majdnem egy hétig tartott. Persze nem előzmények nélkül következett be, hiszen előző héten egy korelnök szürkemarhából készítettem pörköltet, amely még 8, azaz nyolc óra főzés után sem puhult meg. Legalábbis nem minden darabja. Legyűrtük, persze, már csak becsületből is, de ezek után a könnyebb műfajokra éreztem késztetést. Így jött a képbe egy zöldséges lasagne, amely annyiban is eltér a szokásostól, hogy a készítésekor szinte minden konvenciót könnyedén lesöpörtem az asztalról. Nem tettem bele pl. besalmelt és még mozzarellát sem, túróval és tejföllel helyettesítettem. És amellett, hogy anyagilag takarékos a megoldás, egyáltalán nem lett rosszabb, sőt. Szép nagy tepsivel sikerült belőle összehozni, de nem bántam, hiszen a lasagne már csak olyan, hogy visszamelegítve még jobb, mint frissen, így hiába ettük közel négy napig mint melegételt, nem untuk meg.
Hozzávalók (kb. 12 adag)
- 750 g lasagne tészta (gyári, durum)
- 100 g pecorino
- 150 g ementáli
- 150-200 ml joghurt
- 3 doboz paradicsomkonzerv
- 750 ml passzírozott paradicsom
- 1 csillagánizs
- 3 közepes fej lilahagyma
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 kg túró
- 400-450 g tejföl
- só
- 1/2 szerecsendió
- 4 közepes sárgarépa
- 1 kisebb zeller
- 1 petrezselyemgyökér
- 1 póréhagyma
- olívaolaj, só, bors
- 300 g spenót
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek vaj
- 150 ml medvehagyma pesto
A lilahagymát finomra vágom, olajon üvegesre párolom, majd jöhet hozzá a paradicsomkonzerv és a passzírozott paradicsom. Az egész paradicsomokat kézzel vagy fakanállal kicsit összetöröm. Beledobok egy csillagánizst, kb. 40 percet kis lángon rotyogtatom, néha megkavarva.
A répát, zellert, gyökeret fél centis kockákra vágom, a póréhagymát kicsit nagyobbra, hosszában négybe vágva szeletelem fel. A póréhagyma kivételével a zöldségeket olívaolajon 5-6 percet pirítom, majd a végén dobom rá a pórét, majd egy perc múlva késznek nyilvánítom, ekkor sózom, borsozom.
A spenótot megtisztítom, megszárítom, csak úgy nagyjából összevágom. Vajat hevítek, megfuttatom rajta a durvára vágott fokhagymát, végül megfonnyasztom a spenótot.
A túrót néhány csipetnyi sóval megszórom, villával összetöröm, fél szerecsendiót reszelek rá, és a tejföllel összedolgozom.
Egy megfelelően nagy tepsit olívaolajjal vékonyan kikenek. Szoros fedésben lerakok egy sor tésztát, erre jöhet egy réteg paradicsomszósz, megszórom a pirított zöldség felével, és egy vékony réteg tejfölös túrót is kap. Jöhet egy újabb réteg, most a spenótból, aztán újabb zöldséges, végezetül legfelülre a medvehagymás. Figyelek rá, hogy minden emeletre arányosan tegyek a paradicsomszósszból és a túróból, illetve a legtetejére is maradjon egy kevés paradicsomszósz. Ide el szoktam kenni még egy doboz jó minőségű joghurtot is, így garantáltan megpuhul a legfelső réteg tészta is (előfőzni szükségtelen!). Végül megszórom reszelt sajttal, és mehet a közepesen forró sütőbe kb. 50 perce, vagy míg meg nem puhil, pirul.
Utolsó kommentek