Nemrégiben felhívott az egyik barátom, hogy mondjak neki paella receptet. Persze van már ilyen a blogon, el is irányítottam, és az írás alapján még instrukciókkal is elláttam. Ezek után én is hamar megkívántam, így nem sokáig váratott magára, hogy jómagam is készítsek egyet. A válságra való tekintettel a halak-rákok most kimaradtak, szinte teljesen alap verziót raktam össze. A csirke mellett azért került még bele jóféle hagyományos füstölésű tarja, nem volt hiányérzetem.
Hozzávalók (kb. 4 adag)
- 2 teljes csirkecomb (lehet szárny is hozzá)
- 150 g hagyományos füstölésű, lehetőleg érlelt tarja (nem főtt)
- 2 kisebb kaliforniai paprika, lehetőleg különböző színben, ha nagyobbak, a fele is elég
- 1 kisebb póréhagyma
- 150 g zöldborsó
- 2 kisebb fej lilahagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 4-5 ek olívaolaj
- 2-3 g sáfrány
- 600 ml csirke- vagy tyúkhúsleves vagy orjaleves
- 200 g rizs
- kisebb csomó petrezselyemzöld
- só, bors
A csirkecombokat az illesztésnél felezem. A lilahagymát félfőre hosszanti csíkokra vágom. A póréhagymát megtisztítom, felkarikázom, a fokhagymát durvára aprítom, a paprikát hosszanti csíkokra vágom, ha hosszú, felezem. Serpenyőben (ha lenne paella serpenyő, az lenne az igazi, de jó a hagyományos is) olívaolajat hevítek, kissé megpirítom rajta a csirkét, majd hozzáadom a rizst, és együtt pirítom, amíg a szemek jó pergősek nem lesznek. Rádobom a lilahagymát és a fokhagymát, összeforgatom, enyhén sózom, borsozom és felöntöm a forró húslevessel. Néha megkavarom, kézben elmorzsolva rászórom a sáfrányt. Amikor már kezdi megszívni magát a rizs, hozzáadom a paprikát és a póréhagymát, valamint a zöldborsót is. Pár perc és kész is van, jöhetnek bele a felcsíkozott tarjaszeletek és a petrezselyemzöld, borsozni is lehet még ilyenkor. Összeforgatom, megrottyantom, és a serpenyőből azonnal tálalom. Könnyű száraz fehérbor illik hozzá.
Utolsó kommentek