Nézegetem a fényképeim, és már látom, rengeteg elmaradásom van. Első lépésként kezdjük a pofonegyszerűvel: a csokoládépuding. Mindenhol lehet kapni kész pudingport, de én most inkább rontom a multik üzletét, és azt mondom: teljesen felesleges ilyet venni. Otthon is percek alatt össze lehet ütni, ha vannak megfelelő készleteink. Nem kell most nagy dolgokra gondolni: étkezési keményítő, cukor, jó minőségű holland kakaópor, és persze tej, ezek nem elérhetetlen dolgok, minden jobb boltban kapható. Na jó, egy kis vaníliakivonat is mehet még bele, és ez is gyártható házilag, egész vaníliarúd és mondjuk rum kell hozzá. E-vel kezdődő adalékokat már nehezebb lesz szerezni hozzá, de nincs is rá szükség :). A méréssel sincsenek gondok, ha lágy, krémszerű pudingot szeretnénk, akkor fél liter tejhez elég 28-30 g keményítő, ha remegőset, akkor pedig 40 g kell hozzá. Én jobb szeretem, ha krémes marad.
![]() |
Hozzávalók (erősen csokoládés, 5 adag)
- 1 l tej
- 56-60 g étkezési keményítő
- 100 g 22%-os holland kakaópor
- ízlés szerint 3-5 ek lágy, melaszos barna muscovado vagy demara nádcukor
- 1 tk vaníliakivonat
- 250 ml tejszín
- 3 tk porcukor
7-8 dl tejet felteszek forrni, menet közben figyelek rá, és a hártyát leszedem róla. A maradék tejet kb. 40 fokosra melegítem, kézi habverővel csomómentesre eldolgozom benne a keményítőt és a kakaóport. Amikor a tej felforrt, hozzáadom a keményítős-kakaós tejet, a cukrot és a vaníliakivonatot, besűrítem. Azonnal kis tálkákba töltöm, hűtőbe vagy télen az erkélyre teszem hűlni. Tálalás előtt robotgéppel keményre verem a tejszínhabot (feszesebb és tartósabb, mint szifonból) és néhány evőkanálal szedek a puding tetejére. A tejszínhab előtt, ha olyan kedvem van, egy kis amarettit is morzsolok rá.
Utolsó kommentek