Az elmúlt hétvégén sűrű programom volt, különösen szombaton. A piacra is csak vasárnap reggel jutottam ki. Zöldség-gyümölcs tekintetében továbbra is elég jó a felhozatal, bár a nem teljesen hétköznapi dolgok továbbra is ritkán fordulnak elő. Kissé hazardírozva vásároltam be, bízván abban, hogy m-ban kapok valamiféle szép, sütnivaló húst. Ez végül így is lett, egészen hihetetlen áron sikerült márványos tarját vásárolnom. Úgy voltam vele, mint Randy Marsh a Wall Martban, ez már túl olcsó volt nekem :). Így még Pirosnak is jutott belőle, aki még ma is tarját eszik. Sajnos érlelésre-pácolásra nem is maradt idő, ezért egy úgy döntöttem, hogy amíg szobahőmérsékletűre "melegszik", kap egy citromos fűszeres pácot. Ez a variáció különösen jó volt a tarjához. A szárazfűszerek pirítása ilyen esetben elmaradhat, hiszen mialatt a szeletek a serpenyőben pirulnak, az pont elég a fűszernek is.
Hozzávalók
- 2 kg tarja
- 2 (bio)citrom
- 1 tk lepkeszegmag, 1 tk koriander, 1 tk rózsabors, 2 kk barna mustármag, 3/4 kk annattó kb. 70 ml olívaolaj
- 4-5 ág kakukkfű
- 1/2 diónyi zsír
- 1 ek olívaolaj
- 1-1.5 kg apró újkrumpli
- 500 g spárga
- 1 tk római kömény
- 1 csili
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek libazsír
A tarját jó ujjnyi vastagra szeletelem. Mozsárban összetöröm a fűszereket, hozzáreszelem a citromok héját, olívaolajban elkeverem. A szeleteket sózom, megkenem a fűszeres páccal, ráfacsarom a citromok levét, kicsit összeforgatom, hogy egyenletesen vonja be. 1-2 órát hagyom a pulton, hogy jól átjárja, a citrom puhítsa.
A szeleteket erős lángon, kevés zsiradékon hirtelen körbepirítom, olívaolajjal kikent tepsibe teszem. Néhány kakukkfűágat dobok mellé, 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöm, majd jó 20 percet pihentetem.
Az újkrumplit folyó víz alatt kézzel megdörzsölöm, párolóbetéten kb. 15 perc alatt puhára gőzölöm (de ne essen szét). A spárgát megtisztítom, meghámozom, pár centis darabokra vágom, libazsíron megpirítom. A végén megszórom durvára tört római köménnyel és durvára vágott csilivel, összepirítom, félreteszem. A serpenyőt papírtörlővel kitörlöm, kevés libazsírt hozzáadva az újkrumpli egy részét megpirítom. A végén összeforgatom a spárgával, vágott petrezselyemmel, és csak ekkor sózom. Csak annyit készítek, ami egyszerre elfogy, a krumpli a hűtőben 1-2 napig elvan, legfeljebb nem marad hozzá spárga.
Nagyon jól illik hozzá a tejfölös-fokhagymás uborkasaláta.
Utolsó kommentek