Az elmúlt hétvégén sűrű programom volt, különösen szombaton. A piacra is csak vasárnap reggel jutottam ki. Zöldség-gyümölcs tekintetében továbbra is elég jó a felhozatal, bár a nem teljesen hétköznapi dolgok továbbra is ritkán fordulnak elő. Kissé hazardírozva vásároltam be, bízván abban, hogy m-ban kapok valamiféle szép, sütnivaló húst. Ez végül így is lett, egészen hihetetlen áron sikerült márványos tarját vásárolnom. Úgy voltam vele, mint Randy Marsh a Wall Martban, ez már túl olcsó volt nekem :). Így még Pirosnak is jutott belőle, aki még ma is tarját eszik. Sajnos érlelésre-pácolásra nem is maradt idő, ezért egy úgy döntöttem, hogy amíg szobahőmérsékletűre "melegszik", kap egy citromos fűszeres pácot. Ez a variáció különösen jó volt a tarjához. A szárazfűszerek pirítása ilyen esetben elmaradhat, hiszen mialatt a szeletek a serpenyőben pirulnak, az pont elég a fűszernek is.
![]() |
Hozzávalók
- 2 kg tarja
- 2 (bio)citrom
- 1 tk lepkeszegmag, 1 tk koriander, 1 tk rózsabors, 2 kk barna mustármag, 3/4 kk annattó kb. 70 ml olívaolaj
- 4-5 ág kakukkfű
- 1/2 diónyi zsír
- 1 ek olívaolaj
- 1-1.5 kg apró újkrumpli
- 500 g spárga
- 1 tk római kömény
- 1 csili
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 ek libazsír
A tarját jó ujjnyi vastagra szeletelem. Mozsárban összetöröm a fűszereket, hozzáreszelem a citromok héját, olívaolajban elkeverem. A szeleteket sózom, megkenem a fűszeres páccal, ráfacsarom a citromok levét, kicsit összeforgatom, hogy egyenletesen vonja be. 1-2 órát hagyom a pulton, hogy jól átjárja, a citrom puhítsa.
A szeleteket erős lángon, kevés zsiradékon hirtelen körbepirítom, olívaolajjal kikent tepsibe teszem. Néhány kakukkfűágat dobok mellé, 180 fokra előmelegített sütőben kb. fél órát sütöm, majd jó 20 percet pihentetem.
![]() |
Az újkrumplit folyó víz alatt kézzel megdörzsölöm, párolóbetéten kb. 15 perc alatt puhára gőzölöm (de ne essen szét). A spárgát megtisztítom, meghámozom, pár centis darabokra vágom, libazsíron megpirítom. A végén megszórom durvára tört római köménnyel és durvára vágott csilivel, összepirítom, félreteszem. A serpenyőt papírtörlővel kitörlöm, kevés libazsírt hozzáadva az újkrumpli egy részét megpirítom. A végén összeforgatom a spárgával, vágott petrezselyemmel, és csak ekkor sózom. Csak annyit készítek, ami egyszerre elfogy, a krumpli a hűtőben 1-2 napig elvan, legfeljebb nem marad hozzá spárga.
Nagyon jól illik hozzá a tejfölös-fokhagymás uborkasaláta.
Utolsó kommentek