Ez a könnyű és egészséges vacsora több formában is asztalunkra került mióta spárgaszezon van. Lorien blogjába pedig a spárgaszósz rész miatt érdemesül, hiszen a zöldségeket, csak feldaraboltam, és némelyiket sóval meghintve, egy csokor kakukkfű társaságában párolóba tettem. (A párolásnak vannak mechanikus és gépesített formái, édesanyám jóvoltából a konyhám gépesített. Kislányom 11 hónapos, most már ő is változatos étrendet igényel, így a konyhai felsőpolcos homokzószettből előtérbe került a botmixer és a párológép - utóbbinál cél, hogy alacsony hőfokon készüljenek az ételek.)
Zöldségek:
zöld spárga, cukkini, répa, paradicsom (már találunk jófélét)
spárgaszósz:
olivaolaj, fokhagyma, egy kisebb vöröshagyma, só bors, petrezselyem egy kevés kapor, két dl főzőtejszín, teáskanálnyi szójaszósz
A zöldségeket megmostam feldaraboltam, a spárgát szálanként kétharmadukig hámoztam, a hámozott részt levágtam és apró darabokra aprítottam. A zöldségeket és spárgákat Nóri, a nagylányom elrendezte a párolóban, a cukkinit megsóztuk, és egy csokor kakukkfüvet tettünk rá, hogy az illata átjárhassa a zöldségeket.
Ezután olajon megpirítottuk a fokhagymát és a hagymát, hozzáadtuk a spárga aprított darabjait, a petrezselymet és a kis kaprot, majd megpirítottuk az egészet, végül leöntöttük tejszínnel. Sóztuk, borsoztuk ízlésünknek megfelelően. Mikor a tejszínnel összefőtt és megpuhult a zöldség, akkor botmixxerrel pépesítettük. Ezen a ponton fontos a spárga unalmasan hosszadalmas hámozása. Ugyanis egy alkalommal elmulasztottam a műveletet, és a mixer nem vitte el a szálkásabb szélét. Ha tökéletes eredményt szeretnénk egy sima szósz képében, meg kell hámozni! Mikor kész lett, a kapor és fokhagyma miatt a régi 80-as évekbeli spenót-, sóska- és kaporszósz élményekre hajazott a műremek, egy teáskanál szójaszósz segített kiemelni saját ízeit. A zöldségeket tányérra tettük, mindenkiére mindenből jutott, szószt mertünk középre. Némi hagymacsírát is tettünk a tányér szélére, Nórinak dísznek, mert nem szereti ha csíp. A felnőttek, szeretik, és a párolt zöldségekből, még a legkisebb kis étellesőnek is remek kis vacsorát turmixoltunk, mivel neki csak két foga van, még nem tudja megrágni az étkeket.
Utolsó kommentek