Végre elkezdődött az az egy hónapnyi időszak, amelyik gasztronómiai értelemben az egyik kedvencem. A tél végi, kora tavaszi monoton kínálatot követően napról napra újabb és újabb zöldség- és gyümölcsfélék jelennek meg a piacon (úgy értem, friss, helyi termelésű áruk), lassan itt a Kánaán, a bőség zavara. Nem zavar egyébként, és persze nem is lehet vele betelni, ilyenkor mindent meg akarok venni, a birtoklási vágy és a gyűjtőszenvedély csak egyre erősödik: spárga, spenót, kapor, zöldborsó, újkrumpli, újfokhagyma, főzőhagyma, kovászolni való uborka, szamóca, rebarbara, bodza, k itudja még mi, mind akarom. Most. Aztán hazaérek két ikeás tatyóval nyakig megrakodva, az 500 literes csomagtartóban alig fér el. Egyik táska az egyik vállamon, a másik a másikon, az egyik kezemben nagy doboz szamócát egyensúlyozok, a másikban egy szatyor alma és még a kulcsot is kell, féloldalazva megyek felfelé a lépcsőn, épp hogy elférek a lépcsőházban, valamit leverek, szentségelek. Berontok, lerogyok, percekig elégedettséggel vegyes szörnyülködéssel nézem a zsákmányt, amely szerteszét hever a konyhában. Kétségbeesek, mozdulni sem tudok, hogyfogelférniminden, alig győzöm elpakolni, felhasználni, megenni. Logisztikai bravúr, de minden a helyére kerül. Évek óta így mennek a májusi-júniusi szombatok. A leveshez visszakanyarodva. A sok friss zöldség ellenére ezúttal kicsit tartalmasabb, de nem túl nehéz levesre vágytam, így jött a képbe hozzá néhány csirkecomb. A zöldborsót egyébként még drágálltam, a mirelit teljesen jó hozzá, különösen, ha akciózzák.
Hozzávalók (10 adag)
- 5 egész csirkecomb
- 4 cs. közepes, zsnge sárgarépa
- 1 cs. zsenge petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 2 szál újfokhagyma
- 3 fej főzőhagyma
- 300 g zöldborsó
- 1 doboz hámozott paradicsomkonzerv
- 1 kisebb csokor kapor
- 1 kk lepkeszegmag, 1 kk római kömény, 1 tk koriander, 1 tk feketebors, 4-5 szem szegfűbors
- libazsír
A csirkecombokat szárazra törlöm, az izületek illeszkedésénél kettéválasztom. A száraz fűszereket mozsárban megtöröm. Libazsírt hevítek, gyorsan körbepirítom rajta a csirkét, megfuttatom a fűszereket is benne, sózom, felöntöm vízzel. Amíg megforr, a zöldségeket megtisztítom (hámozni nem is kell, elég egy kefe), nagyjából hasonló méretű, pár centis darabokra vágom. Amikor megforr a leves, hozzáadom a zöldségeket, a paradicsomkonzervet (a paradicsomokat késsel háromba vágom), valamint a petrezselyem zöldjéből és a kaporból készítek egy fűszercsomót, és az is mehet a levesbe. További 9-10 perc múlva mehet bele a borsó, nagyjából összeforrás után nem sokkal kész a leves, lehet tálalni.
Utolsó kommentek