Elérkezett az ideje, hogy újból előbányásszam a wokot a spájz mélyéről. Nagyon szeretek wokban főzni, a rövid hőkezelés miatt jól megmaradnak az alapanyagok ízei. Igazából sok baj sincs vele, az idő legnagyobb részét az előkészítés viszi el, még ezzel együtt belefér a gyors esti vacsora kategóriába. És a lényeg: most már tényleg rengeteg zöldséget kapni a piacon, hétről hétre jelennek meg az újdonságok, igazán élvezet most a piacra járni. Persze még mindig a spárga a legnagyobb sláger nálam, nem tudok vele betelni, de nincs is sok már hátra a szezonból. A termelővel kezdek annyira jóban lenni, hogy a pult alól is megkapom a legszebb árut, legutóbb például frissen szedett fehér spárgacsúcsokkal lepett meg. Így aztán könnyű :)
![]() |
Hozzávalók (3 adag)
- 250 g spagetti
- 500 g fehér spárgacsúcs
- 5-6 zsenge, közepes sárgarépa
- 2-3 petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 1 fej újfokhagyma
- 4-5 szál vastagabb újhagyma a zöldjével együtt
- 600 g csirkemell
- szőlőmagolaj (vagy más magas hőtűrésű olaj)
- 1 kk lepkeszegmag, 1 tk koriander, 1 tk feketebors, 1 csili
- 1 csokor petrezselyemzöld
- szójaszósz
- 1 dl száraz fehérbor (Frittman Cserszegi)
Felteszem a tésztafőző vizet, amíg megforr, előkészítem a zöldségeket. A spárgacsúcsokat ferdén, kb. 3 centis darabokra vágom, a többi zöldséget szintén ferdén vékony szálakra vagy lapokra aprítom (pl a répát), fajtánként elkülönítem. A wokot felrakom a tűzhelyre, a legnagyobb lángon legalább 5 percig fűtök alatta, hogy jól átforrósodjon. Ez lényeges, hiszen majd használat közben nem esik vissza túlzottan a hőmérséklete. Kevés szőlőmagolajon kis adagokban megpirítom először a felkockázott csirkemellet, majd a zöldségeket. Közben kifőzöm a spagettit a csomagoláson előírtaknak megfelelően, illetve mozsárban összetöröm a fűszereket, amelyet a végén kevés olajon megfuttatok a wokban, felöntöm a borral és a szójaszósszal, majd először a zöldségeket, és utána a tésztát és a vágott petrezselyemzöldet is beleforgatom. Ha nem elég sós, locsolok még rá egy kevés szójaszószt, esetleg rákszószt. A főzéshez használt Frittman Cserszegi Fűszeres jól illik hozzá.
Utolsó kommentek