Menthetetlenül itt a fagylaltszezon. Végre. Bár az egész télen a fagyasztóban kuksolt a fagyigép akkuja, talán egyszer sem vettem elő, többnyire csak jégkockát tartottam benne :). Áprilisban, ahogy engedett az idő, előkerült, és most már heti 2-3 alkalommal is készítek benne valamit. Jobbára a szorbet került előtérbe, azaz hozzáadott tejtermék és zsiradék nélkül ügyködöm. Ez alól egyetlen kivétel volt, a múlt heti rebarbarafagylalt, ám utólag az is hibának bizonyult, mert a tejszín hozzáadása után már nem volt annyira intenzív, gyümölcsös ízvilágú mint előtte. A szorbethez visszatérve, az egyik legolcsóbb és legfinomabb, a citromból készült. Egy apró probléma merülhet fel vele kapcsolatban, hogy az efféle hideg desszertek akkor igazán jók, ha sűrű alapanyagból készülnek. A citromot pedig nem tanácsos leturmixolni, mert könnyen kesernyésbe csap át. Itt jött a képbe Ferran Adria nagyszerű találmánya, a xantana. Hidegen is működik mint sűrítőanyag, nem érzékeny sem a hőre, sem a fagyasztásra, és ami a legfontosabb, nem módosítja az ízeket. Mindenesetre kipróbáltam két variációban is. Először hőkezelés nélkül beleraktam minden szükséges anyagot a turmixgépbe, majd folyamatos működtetés közben hozzáadtam két kávéskanálnyi xantanát, amint besűrűsödött, ment hűlni, majd a fagyigépbe. Másodjára a turmixgépben megfelelő mennyiségű vízhez adtam, felforraltam, és visszahűtve újból a turmixba került a többi hozzávalóval, és így került további felhasználásra. Állágát tekintve ez a második próbálkozás egy árnyalatnyival jobban sikerült. Igazából annyi a különbség, hogy forralatlanul egy kicsit opálos színe van a besűrített anyagnak, amelynek fagylalt-készítés alkalmával nincs semmilyen jelentősége, illetve talán forralás után kevésbé hajlamosak jégkristályok kialakulni benne, de ezt további próbákkal lehetne alátámasztani. De a lényeg, hogy a módszer kiválóan használható, ha az alapanyag sajátosságaiból vagy más okokból kifolyólag nem lesz kellőképpen sűrű a felhasználni kívánt anyag. Végeredmlényben a szorbet a fagylalthoz hasonlóan krémes állagú lehet.
![]() |
Hozzávalók
- 4-5 biocitrom
- 6-8 mentalevél
- 3-4 citromfű levél (elhagyható)
- nádcukor ízlés szerint (kipróbáltam egészen sötét nádmelaszos muscovado cukorral, ízre ez az igazi, ha valakit nem zavar, hogy nem lesz szép fehér a végeredmény)
- 2 kk xantana
- kb. 6 dl víz
A módszer: a turmixgépbe vizet öntök, eldolgozom benne a xantanát. Folyamatosan keverve felforralom, majd visszahűtöm. Amíg hűl, lereszelem két citrom héját, majd kifacsarom a többivel együtt. A turmixba dobom a mentalevelekét, esetleg pár citromfű levelet, a citrom héját és a cukrot. Hozzáadom a besűrített folyadékot, leturmixolom és a fagyasztóba teszem. Kb. egy-másfél óra múlva lesz jó, de nem árt ránézni, mert ha befagy, akkor a fagylaltgép már nem tudja jól eldolgozni a jégkristályokat. Végül beleöntöm a fagylaltgépbe és hagyom, hogy 20-25 perc alatt elkészüljön.
B. módszer: A turmixba dobom a mentalevelekét, a citromfű leveleit, a citrom lereszelt héját és a cukrot. Hozzáadom a citromlevet, bekapcsolom a turmixgépet, hozzáadom a xantanát, megvárom, míg besűrűsödik. Akkor jó, ha vaníliasodó-sűrűségű. Fagyasztóba teszem hűlni, kb. egy-másfél óra múlva beleöntöm a fagylaltgépbe és izgatottan várom, hogy 20-25 perc alaltt kész legyen.
Ez az egyik legolcsóbb és legjobb nyári desszert, még a drágább biocitrom használatával is. Afféle minőségi válságdesszert :)
Utolsó kommentek