Végre sikerült az aktuális vkf-re készülnöm, még ha kicsit megkésve is (ennek több oka van). Eredetileg három ételt terveztem, de sajnos közülük a legfontosabb nem sikerült: régóta dédelgetett vágyam a hajdinatészta, sajnos egyelőre még nem sikerült olyat gyártanom, amelyet sikerült volna kinyújtani. Valószínűleg nem tudom eléggé finomra őrölni a hajdinát a robotgépemmel, így a tészta állaga nem lesz megfelelő. Pedig nagyon kitaláltam hozzá mindent, végül pennével voltam kénytelen készíteni, remélem a héten eljutok oda, hogy publikáljam a blogban. Az elmúlt hétvégén maratoni vendégjárás volt nálunk. A vendégek zöme szereti az olasz konyhát, ezért a B-tervem - a medvehagyma szezont is figyelembe véve - egy lasagne volt, természetesen saját készítésű. Mivel a főfogás igazi különleges húsétel volt (szürkemarhaborjú-bélszín, ez is később), ezért nyugodtan gondolkozhattam húsmentesben, a rengeteg medvehagyma pedig csak erre várt a hűtőben.
![]() |
Hozzávalók (1 nagy tepsi)
- 400 g búza finomliszt (vitamill)
- 200 g fehér tönkölybúzaliszt
- 6 tojás
- só
- 3 ek olivaolaj
- 1 l tej
- 60 g vaj
- 3 ek liszt
- 450 g mascarpone
- 100 g parmezán vagy római pecorino
- 250 g éven túli érlelésű gouda
- 2/3 szerecsendió
- tarkabors
- 600 g mozzarella
- 1 doboz joghurt
- 3 nagy csomó medvehagyma
A lisztet összekeverem és egy széles tálba szitálom. A közepén egy kráter-szerű mélyedést készítek, beleütöm a tojásokat, enyhén sózóm, felverem, közben olívaolajat csorgatok hozzá. A lisztet fokozatosan hozzámarkolva egyneműsítem a tésztát, majd amikor összeállt, 6-8 percen át aktívan gyúrom, mikorra megizzadok, pont jó. Nagyjából hengeresre formázom, fóliába csomagolom, és két órát pihentetem.
Nagyobb edényben vajat olvasztok, eldolgozom benne a lisztet, felöntöm (lehetőleg forró) tejjel. Habverővel folyamatosan kevergetve megforralom, azaz hogy besűrítem. Az a lényeg, hogy aránylag híg besamelt kapjunk. Belereszelem egy egész szerecsendió java részét, frissen borsot török bele, hozzáadom a mascarponét és a parmezán felét. A sajtokat felolvasztom, illetve homogénre elkeverem, így tulajdonképpen kapok egy nem túl erős sajtmártást. A medvehagymát csak durvára vágom, beleszórom a mártásba, és megfonnyasztom benne.
A tésztarudat legalább 6 részre osztom. Először nyújtófával, majd tésztagéppel fokozatonként kinyújtom, míg a legvékonyabb állasba nem jutok. Az elkészült tésztarétegeket azonnal lefektetem a kivajazott tepsibe, erre jön egy adag medvehagymás mártás, illetve apróra tépkedett mozzarella-darabokot szórok rá. Addig rakom a rétegeket, míg el nem fogy a mártás. Ha marad ki tészta, abból általában tagliatellét készítek, rásózom Pirosra, ha kell neki, ha nem, megszárítva jó lesz máskor.
![]() |
A legutolsó tésztarétegre elkenek egy doboz jó minőségű joghurtot, ennek a nedvességtartalma pont elég neki. Megszórom frissen reszelt jól érlelt gouda és parmezán keverékével. Forró sütőben kb. 45-50 perc alatt készre sütöm. Langyosan vagy másnap felmelegítve a legjobb.
Utolsó kommentek