A gyors és finom esti vacsora rovat jelentkezik. Múlt pénteken eredetileg medvehagymás csigát terveztem készíteni, de kicsit később is értem haza a tervezettnél, és kedvem sem nagyon volt dagasztani meg tésztát nyújtani. Ellenben hideg ételhez sem fűlt a fogam, így aztán gyorsleltárt készítettem a hűtő tartalmáról. Felleltem egy édesköményt, egy szál póréhagymát, némi sült császárt, illetve egy öt centis darabka levegőn érlelt francia vastagkolbászt, na meg persze tojást. Elsőként eljátszottam a tojásos édeskömény-lecsó gondolatával, amitől - bevallom - egy kissé elrettentem, ezért mielőtt még baj történne, a tojásokat gyorsan visszaraktam a hűtőbe, ellenben elővettem egy fej vöröshagymát, illetve néhány szimpatikusnak tűnő fűszert, meleyeket belehajigáltam a mozsárba és megtörtem. A végén fergetegesen jó vacsora kerekedett belőle.
![]() |
Hozzávalók (2 fő)
- 1 nagy vagy 2 kisebb édeskömény gumó
- 1 szál póréhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 50 g sült császár
- 50 g levegőn érlelt kolbász vagy szalámi (ha nincs ilyen, jó a hagyományos magyarosch, de lehetőleg nem legyen nagyon füstös)
- 2 ek olívaolaj
- 2 kk római kömény, 2 kk édeskömény mag, 1 tk zöldbors, 1/2 tk fehérbors
- 70-80 ml száraz fehérbor
A császárt és a szalámit vékony szeletekre vágom, a hagymát és az édesköményt fél centi széles csíkokra darabolom, a póréhagymát felkarikázom. A fűszereket mozsárban durvára töröm, az a jó, ha kicsit darabos marad. Olívaolajon gyorsan megpirítom a húsáru mindkét oldalát, majd tálkába szedem, a fennmaradó zsiradékra rádobom a fűszereket, az édesköményt és a vöröshagymát, közepes lángon megpirítom. Amikor kezd színt kapni, hozzáadom a póréhagymát, összepirítom, ráöntöm a bort, amelyet teljesen elforralok. Sózom, összeforgatom még egyszer, elzárom a tüzet. Lényeges, hogy minden maradjon roppanós. A végén rászórom a megpirított sült császárt és a szalámit, és serpenyőben, pirítóssal tálalom. Kisebb tételben többfogásos menü elején is megállja a helyét.
Utolsó kommentek