Mint ahogy a címben jeleztem, ez az írás most inkább az alapanyagról szól. Történt még decemberben, hogy Csite blogján megláttam, hogy van még neki a tavalyi termésű Amandine krumplijából. Félretéve anyósom borítékolható rosszallását (Van nekem is, mér' nem abból viszel? ...), azonnal lecsaptam rá, bejelentkezve egy tízkilós zóna adagra. A mennyiség tág teret adott a kísérletezéshez, de még arra is volt időm, hogy a karácsonyi menü terveihez kipróbáljam ehhez a töltött csirkéhez, kétféleképpen is elkészítve. A kísérlet sikeres volt, a végeredmény még a várakozásaim is felülmúlta. Valóban nagyon sokoldalú, és nagyon finom fajta, örülök neki, hogy vettem belőle. Meglepően krémes és ízes krumplipüré készíthető belőle, de pl. pörkölthöz szintén kiváló főtt krumplit készítettem belőle. Héja gyakorlatilag alig van, azért sütéshez nem is kell hámozni, csak alaposan lecsutakolni, megszárítani. Alakját jól megtartva, kívülről ropgósra, belül krémesre süthető.
Hozzávalók (6 adag)
- 1 tanyasi csirke
- só, bors
töltelékhez
- 1 sárgarépa
- 1 fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só, tarkabors, római kömény, koriander
- 20 g parmezán vagy grana padano
- 50-70 ml fehérbor
- 2 tojás
- 2 száraz zsemle lereszelve
- petrezselyemzöld
köret
kb. 1.5 kg amandine krumpli
- vaj, tejföl
- sütéshez olaj
Előkészítem a tölteléket: a hagymát, fokhagymát és a sárgarépát apróra vágom, zsiradékon megpirítom. Amikor épp kezd színe lenni, sózom, és hozzáadom a mozsárban megtört fűszereket. Kisvártatva felöntöm fehérborral, amelyet teljesen elforralok. Elzárom a tüzet, hagyom kihűlni, addig lereszelem a zsemléket, finomra vágom a petrezselyemzöldet. Az összes tölteléknek való anyagot összedolgozom, a csirkét kívül-belül sózom-borsozom, betöltöm, összevarrom. Közepesen forró sütőben kisebb kacsasütő edényben bő egy órát lefedve, majd nagyobb hőfokon kb. 30 percet fedetlenül sütöm, míg enyhén ropogósra nem pirul.
A krumplipüréhez erősen sós vízben héjában megfőzöm a krumplit, meghámozom, alaposan összetöröm, kicsit sózom, vajjal és tejföllel krémesre keverem. A sült krumpli most olajban lett kisütve, érdemes a kisebbeket meghagyni erre a célra, félbe-négybe vágva hozzá. Feltétlenül szárítsuk meg, és csak közvetlenül sütés előtt daraboljuk! Tepsiben, forró sütőben is érdemes elkészíteni, besózva, jónéhány fokhagymagerezdet, illetve kakukkfű és rozmaring ágakat mellédobva, olívaolajjal bőségesen meglocsolva. Félidőig érdemes fóliával letakarni, majd ropogós-aranybarnára pirítani.
Utolsó kommentek